Hans Bax bij een kleiput, waar wel mag worden gevist. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Hans Bax bij een kleiput, waar wel mag worden gevist. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Teleurstelling over besluit om vissen bij kleiput niet toe te staan

'Gemeente heeft geen goede argumenten'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Hengelsportvereniging de Karper is verbaasd en teleurgesteld over het besluit van burgemeester en wethouders om geen visplekken toe te staan bij de kleiput aan de Driemarkweg. "In de raadsvergadering vorig jaar oktober is toegezegd door wethouder Elferdink dat er een gesprek zou komen met de wethouder en het Waterschap", zegt voorzitter Hans Bax. Besproken zou worden of er toch nog enkele visplekken bij de Kleiput gerealiseerd zouden kunnen worden. Het gesprek is er niet geweest. Ook vindt Bax de argumenten tegen het vissen van de gemeente niet deugen. "Wij zijn geen rustverstoorders, zetten geen vis uit, gooien geen voer in het water en vervuilen het water niet."

Niet altijd op dezelfde plekken
Er is wel een gesprek geweest met ambtenaren van de gemeente. Maar dat was eenrichtingsverkeer. "Er was al het besluit genomen om het vissen niet toestaan. Dat werd toegelicht." Bax hoopt dat er alsnog een gesprek met de wethouder en een vertegenwoordiger van het waterschap komt en dat daarbij niet vooraf al de standpunten vastliggen. "We willen niet massaal vissen bij de kleiput. Het gaat om vijf plekken. Daarbij geldt vol is vol." Natuur en vissen gaan prima samen, vindt Bax. De gemeente zegt dat er genoeg viswater is. Bax vindt dat geen reden om niet mee te werken aan vijf visplekken. "Overal mogen we vissen, ook in gemeentelijke blusvijvers en retentieplassen. Waarom hier dan niet?" Voor de Karper is de kleiput juist een mooie toevoeging, omdat het een ander soort gebied is, want vissers willen niet altijd op dezelfde plekken zitten.

Natuur en vissen bijten elkaar niet
Bij een andere kleiput, het Kloosterveld in Kotten waar honderd jaar geleden korte tijd klei werd gewonnen, laat Bax zien dat volgens de visie van de hengelsportvereniging natuur en vissen elkaar niet bijten. "Dit is een van de mooiste plekken", zegt hij terwijl op de achtergrond een koekoek roept. "Wanneer ik hier vis, zie ik vaak een ijsvogel heen en weer vliegen." Bij het Kloosterveld zijn wel veel meer visplekken, maar ook hier is ruimte voor natuur. Er is een ontoegankelijke hoek met wilgenstruweel, moerasplanten en rietkragen. De oevers bij de visplekken zijn wat kaler, maar er groeien nog wel water- en oeverplanten. Ook is er afwisseling van diep en ondiep water. "We vragen maar om vijf plekken", zegt Bax. Hij kan zich niet voorstellen welke schade de vissers zouden kunnen veroorzaken. "Wij verstoren niet de rust. Dit is een van de rustigste plekken van Winterswijk."

Hoop dat er alsnog een gesprek komt
De kleiput aan de Driemarkweg wordt ondieper gemaakt, waardoor er een brede zone ontstaat met rietkragen en moerasvegetatties. Daarnaast blijft er een dieper deel, waar de vissen zich zullen bevinden. De gemeente wil geen visplekken omdat er dan in de ondiepe zone paden en vlonders zouden moeten komen. Volgens de plannen komt er alleen een vogelkijkpunt. Bax denkt dat het ook anders kan. Vanaf de kant van de Driemarkweg kan met de hengels van tegenwoordig prima het diepere deel waar de vis zit worden bereikt. Enkele inhammetjes in de oeverbegroeiing zijn voldoende. "Daarover wilden we in gesprek gaan, maar dat is niet gebeurd." De Karper hoopt dat er alsnog een gesprek komt. Intussen heeft CDA schriftelijke vragen gesteld over het B en W-besluit. De partij had de indruk dat er een breed draagvlak in de gemeenterad was om enkele visplekken bij de kleiput toe te staan. Het CDA wil weten waarop is gebaseerd dat vissen de waterkwaliteit van de kleiput negatief zou beïnvloeden. De vragen zijn nog niet beantwoord.