Workshop blockprinten bij WUh. Foto: Yvette Pierik
Workshop blockprinten bij WUh. Foto: Yvette Pierik Foto:

Resultaten workshop blockprinten te zien tijdens KunstOer

Deelnemers workshop ook beetje kunstenaar

WINTERSWIJK - Afgelopen vrijdag en zaterdag bood de WUh onderdak aan 10 deelnemers van de tweedaagse workshop blockprinten, georganiseerd door KunstOer. Het resultaat is te zien tijdens het evenement in het pinksterweekend.

KunstOer vindt plaats op 8, 9 en 10 juni. Het verbinden van mensen is een van de uitgangspunten van het evenement KunstOer tijdens de Pinksterdagen. Dit doet ze door middel van het exposeren van beeldende kunst op erfgoed locaties en het organiseren van velerlei activiteiten er om heen waarbij jong en oud betrokken zijn. Kunst, erfgoed en natuurpracht komen samen. Dit jaar zijn er ook een paar cliënten van perron 8 die onder begeleiding mee helpen op een paar locaties. Het centrale punt is het raadhuis. Toegangskaartjes voor KunstOer kosten 3 euro en zijn vanaf 22 mei te koop bij de VVV, boekhandel Kramer Wooldstraat en Kantoorboekhandel Holders Misterade. Bij het toegangsbewijs ontvangt men een gratis kunstboekje met alle informatie en foto's.

Blockprinten
Blockprinten is een al eeuwen oude techniek uit India waar op lange lappen zijde, katoen en linnen met houten blokken prachtige en decoratieve patronen worden gedrukt. Vanuit India kwam in de 17e eeuw de eerste katoendrukkerij in Amersfoort tot stand waarbij op deze manier werd gewerkt. De techniek is hier in de vergetelheid geraakt maar de laatste jaren mag het bijzondere ambacht zich weer in een toenemende belangstelling verheugen. Niet in de laatste plaats is dat te danken aan Nathalie Cassee, kunstenaar en docent die in Amersfoort in 2012 het eerste gespecialiseerde blockprintatelier opzette. Zij is ook degene die hier de tweedaagse workshop begeleidt.
De belangrijkste verbinding voor de workshop vormt boerderij Sellink in Ratum. Aan de ene kant van de kronkelende Ratumse beek ligt hoofd boerderij Sellink van het gelijknamige landgoed en aan de andere kant de voormalige bleekvelden. Daar werd in vroeger tijden het linnen dat door de thuiswerkers was geweven te bleken gelegd. De deelnemers aan de workshop gingen ook aan de slag met lange lappen wit textiel maar nu niet om te bleken maar op te blockprinten. Er werd geoefend op papier en er verder veel proeven op stof gemaakt. Met veel enthousiasme is er gewerkt en overal was er grote tevredenheid over het resultaat. In plaats van het op de bleek leggen komen de lappen nu te hangen. De werken vormen samen een wapperende installatie op het erf van boerderij Sellink tijdens KunstOer. Voor drie dagen zijn de deelnemers dus zelf ook een beetje kunstenaar.


www.kunstoer.nl


't Waliën wint Coding Challenge voor Winterswijkse basisscholen

Vervolg van voorpagina

WINTERSWIJK - De kinderen van het Woold vertelden dat ze heel wat vergaderd hebben. "Overleggen is heel belangrijk. Alle kinderen moeten goed kunnen samenwerken en je moet goed naar elkaar kunnen luisteren," vertelde een leerling. Sommige kinderen waren zo enthousiast dat ze de meester of juf vroegen of ze na schooltijd door mochten doorgaan. Dat gebeurde regelmatig. Maar op Obs Kotten maakten ze het wel heel bont. "Het werd een keer half 7," vertelde één van de deelneemsters.

Afgelopen dinsdag was het dan zover: De scholen namen het tegen elkaar op.

Op een groot parcours dat Winterswijk in 2039 voorstelde, moesten de robots pakketjes bezorgen. Ieder pakketje leverde punten op. Het team van groep 8 van de Kolibrie had de pakketjes ontworpen op de computer en vervolgens geprint met een 3D-printer. Daar was iedereen wel van onder de indruk.

Er waren allerlei obstakels die het de robots lastig maakten. Er werden hele slimme oplossingen bedacht om de pakketjes te vervoeren. Fout geparkeerde autootjes werden verplaatst en pakketjes met een lage waarde werden uit de weg geruimd door Ozobot. Obs 't Waliën kreeg het voor elkaar een robot het parcours te laten verlaten om een obstakel te ontwijken en Obs Woold wist het pakketje te pakken waarvan vooraf nog niet duidelijk was waar het zou liggen. Echte programmeerskills heb je daar voor nodig. Dat alles onder het geluid van zelf gekozen en vaak ook zelf bewerkte muziek die door de dj van de school werd verzorgd.

De vierkoppige jury bestaande uit echte specialisten, had natuurlijk even nodig om de punten te berekenen. Er werden punten gegeven voor de bezorgde pakketjes, creatief programmeren, het knutselwerk en de muziek. Uiteindelijk rolde Obs 't Waliën als winnaar uit de bus, gevolgd door respectievelijk Obs Woold en groep 8 van De Kolibrie.

Het was een geslaagde ochtend, een mooie afsluiting van een innoverend project.