Thijs ten Wolde met haflinger Lena voor de Dokterskoets. Foto:Ron Rensink
Thijs ten Wolde met haflinger Lena voor de Dokterskoets. Foto:Ron Rensink

Authentieke koetsen door de
Winterswijkse buurtschappen

WINTERSWIJK - Menvereniging Winterswijk Oud Gerij houdt op 2 juni haar jaarlijkse open authentieke koetsenrit door het coulisselandschap van Winterswijk. De start, finish en prijsuitreiking van de open authentieke rit zijn bij het verenigingsgebouw Wilhelmina in Kotten. De Sherrystop is dit jaar bij Camping en Geitenboerderij ‘De Brömmels’ in Woold.

Eén van de organisatoren, en bovendien deelnemer, is Thijs ten Wolde. “Ik doe zelf mee met een Dokterskoets. Het is een zogenoemde replica; gebouwd in 2009 en nagebouwd naar een model van rond 1900. Daar loopt dan mijn Haflinger Lena voor. Ikzelf en mijn kleindochter Mira, die mee gaat als groom, dragen kledij uit de twintiger jaren, de Charleston-tijd. Alles is één passend geheel, tot de hoed aan toe. Het plaatje moet goed zijn."

Degene die volgens de jury het 'schoonste geheel' laat zien, krijgt de door Riek en Henk ten Pas beschikbaar gestelde Wisselbeker.

'Alles is één passend geheel, tot de hoed aan toe. Het plaatje moet goed zijn'

Rijdend museum
Oude tijden herleven, want iedereen die de stoet met koetsen voorbij ziet trekken, zal zich waarschijnlijk even in het verleden wanen. “Aan publiek schort het nooit tijdens deze ritten. Echter het aantal deelnemers loopt de laatste jaren wel steeds terug”, zegt Ten Wolde.

“Authentiek rijden is op z’n retour, maar we hopen het wel te kunnen blijven doen. Het is toch een rijdend museum dat je daarmee op de weg probeert te houden.”

Open
De rit is niet voorbehouden aan leden van Menvereniging Winterswijk. Iedereen met een authentieke koets of replica mag zich opgeven. Wie mee wil rijden, kan zich opgeven voor 26 mei. Een inschrijfformulier en de uitnodiging met meer informatie kan men opvragen via menverenigingwinterswijk@gmail.com.