Venemansmolen. Foto: Jan Tenbergen
Venemansmolen. Foto: Jan Tenbergen

Venemansmolen met vernieuwde Graansilo

WINTERSWIJK - Op de Nationale Molendag, 11 mei, presenteert de Stichting Venemansmolen de in een nieuw jasje gestoken Graansilo en een nieuw groepsarrangement, waarbij bezoekers zelf kunnen ervaren wat het molenaarswerk inhoudt. Wie dat wil mag dan onder leiding van de molenaar de molen ‘vangen’ en weer starten, zelf een zeil ‘voorleggen’ en assisteren met het kruien van de molen. Op Nationale Molendag zijn bezoekers van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur; op andere zaterdagen is de Venemansmolen geopend van 10.30 tot 15.30 uur. De toegang is gratis, maar een vrije gift voor het onderhoud van het molencomplex wordt op prijs gesteld.

De Graansilo is een multifunctionele ruimte bij de Venemansmolen die kan worden gehuurd voor vergaderingen of bijeenkomsten. Ook kan men een rondleiding door de molen en de dieselmaalderij maken. In het afgelopen halfjaar heeft een team van vrijwilligers de ruimte helemaal opgeknapt en geschilderd. De oude stoelen zijn vervangen en de keukenhoek is aangepast. En er is aan de Graansilo een nieuwe functie toegevoegd: het is nu ook een expositieruimte geworden, waar Winterswijkse kunstenaars hun schilderijen of tekeningen kunnen tonen. Tijdens de openingstijden van de Venemansmolen kan iedereen de exposities in de Graansilo bezoeken (behalve als de ruimte verhuurd is). In de eerste expositie hangen tekeningen van een van de vrijwillig molenaars, René te Selle. Wie ook een keer wil exposeren kan contact opnemen door een mailtje te sturen aan info@venemansmolen.nl.

De Venemansmolen en de naastgelegen dieselmaalderij worden voortdurend onderhouden door enthousiaste vrijwilligers. In de dieselmaalderij staat een stationaire Engelse Ruston dieselmotor, een gemeentelijk monument. In het bezoekerscentrum van de Venemansmolen is verder een kleine tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de molen, de molenaarsfamilie en het molenaarsvak. Info staat op: www.venemansmolen.nl