Anita te Koppele (met hondje Puck), Harry Boekelder, Jeanette Boekelder achter haar naaimachine en en Jolanda te Koppele. Foto: Verona Westera
Anita te Koppele (met hondje Puck), Harry Boekelder, Jeanette Boekelder achter haar naaimachine en en Jolanda te Koppele. Foto: Verona Westera Foto:

Achter de naaimachine voor SamenLoop

WINTERSWIJK - Team De Doorlopers is volop in actie om geld in te zamelen in het kader van de SamenLoop voor Hoop. De 24-uurs estafette wandeling voor KWF Kankerbestrijding wordt gehouden op 6/7 juli op de atletiekbaan van Archeus. Jeannette Boekelder, teamcaptain van De Doorlopers brengt een groot deel van haar vrije tijd door achter de naaimachine. Ze naait leren portemonneetjes die verkocht worden voor de SamenLoop voor Hoop.

Door Verona Westera

"Ik zag bij mijn dochter dat ze bij het uitgaan het liefste een zo klein mogelijk portemonneetje meeneemt, waar precies een pinpas in past. Zo ben ik op het idee gekomen voor deze actie", vertelt Jeannette. Bij Eugelink-te Kortschot kon ze leerstalen, die niet meer worden gebruikt ophalen. "Het is eigenlijk een heel simpel idee, maar de bestellingen stromen best al binnen", lacht ze. "Ook van Senzo Living by Jagerwonen en van Betting Wonen in Bredevoort hebben we leerstalen gekregen en van Heesen Yachts Interiors ontvingen we restanten", voegt haar man Harry Boekelder toe.

Team De Doorlopers is ontstaan na een oproep in de familie-app door Jeannette. Haar man Harry heeft kanker. Na een zwaar traject is de kanker nu tot rust gekomen. "Ik had gehoord over de SamenLoop en dacht ik probeer het gewoon om een team bij elkaar te krijgen. De teamnaam slaat erop dat we door willen gaan. Na een moeilijk periode gaan we door!" Schoonzussen Anita te Koppele-Oonk en Jolanda te Koppele twijfelden niet en sloten zich aan. Inmiddels zijn er 20 teamleden, waaronder familieleden en vrienden. "Iedereen kent wel iemand met kanker", weet Anita. Ook haar moeder had kanker. "De SamenLoop is een mooi moment om daar samen bij stil te staan", vindt ze. Jolanda is het daar mee eens. "Kanker is zo dichtbij. Het kan iedereen overkomen. Ook mensen die niet roken, die niet drinken en die wel gezond leven." Daar is Harry het mee eens. "Van de ene op de andere dag zit je er middenin. Er wordt je in een woord verteld wat je hebt en daar moet je het mee doen". Je weet niet wat er daarna met je gebeurt", legt Harry uit. "Je bent niet alleen ziek, maar het hele gezin is ziek, zij lijden er allemaal onder. Samen moet je er doorheen zien te komen en samen moet je proberen om weer wat op te bouwen." Ook Sacha en Mirte, de dochters van Harry en Jeannette zetten zich dan ook in voor De Doorlopers. "Zij hebben het natuurlijk allemaal heel bewust meegekregen. Zij willen ook wat doen", vertelt Jeannette.

'Je bent niet alleen ziek, maar het hele gezin is ziek'

Ondertussen plinkt er een telefoon. "Weer een sponsor erbij", lacht Jeannette. De teller staat inmiddels op 285 euro. "Dat zijn alleen giften van bekenden".

Wat de teamleden zich precies van de 24-uurs wandelestafette moeten voorstellen weten ze nog niet zo goed. "Ik merk dat het nu eigenlijk pas begint te leven in de omgeving", merken zowel Jeannette als ook Anita en Jolanda. Anita: "Waarschijnlijk wordt het een tocht met een lach en een traan. Ik denk dat je ook mensen tegenkomt waarbij je denkt 'shit, jij ook?' Allen zijn het er over eens dat het ook voor het verwerkingsproces kan helpen om lotgenoten te ontmoeten. Anita: "Mensen zeggen zo snel 'dat kan ik me voorstellen', maar dat is het nou juist. Je kunt je dat niet voorstellen. Harry weet als enige hoe hij zich echt voelde toen hij zo ziek was. Dat kunnen we ons helemaal niet voorstellen omdat wij het niet hebben doorgemaakt. Dat is misschien wel wat de SamenLoop voor Hoop mensen kan brengen: begrip. Want de lotgenoten kunnen zich wel echt voorstellen hoe iemand met kanker zich kan voelen. Zij hebben allemaal hetzelfde doorgemaakt."

De familieleden bedenken steeds meer acties om geld binnen te halen. Jolanda is van plan om mobielhoesjes te gaan maken. Anita heeft daarvoor ook goede ideeën: "Ik ben meer van de plannetjes, maar de uitvoering ben ik niet zo erg goed in", lacht de Winterswijkse. De moeder van Jeannette breidt wollen sokken om te verkopen. Harry draagt deze wollen sokken omdat hij zenuwpijn heeft in zijn voeten door de chemobehandeling. Maar voor de SamenLoop voor Hoop pakt zij de breipennen nog vaker op. Naast portemonneetjes en sokken verkopen De Doorlopers ook kaarsenstandaards, gemaakt door Harry, samen met een vriend en binnenkort ook te verkrijgen: pennen en dus de mobielhoesjes van Jolanda. Kijk ook op https://acties.samenloopvoorhoop.nl/teamdedoorlopers, of mail voor bestellingen henj.boekelder@gmail.com.


www.samenloopvoorhoop.nl/winterswijk