Dertien lintjes uitgereikt in de gemeente Winterswijk

Vervolg van de voorpagina

Henk Kip en Harry Garritsen beiden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

WINTERSWIJK - Vrijdag mochten dertien Winterswijkers een lintje in ontvangst nemen.

Een ander voetbaldier, dat werd onderscheiden was Hans Jager (72). Hij was deze week al onderscheiden met de gouden KNVV-waarderingsspeld, die Beijers als eerder had mogen ontvangen. Jager was een van de mensen die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de fusie van WVC, Voetbalvereniging Winterswijk en SKVW tot de FC Winterswijk. "Het gaat sinds 2013 voortreffelijk", zei Jager, "De drie verenigingen zijn goed geïntegreerd." Hij werd zelfs landelijk actief in de KNVB. "Ik sprong nog wel eens voor de microfoon en dat viel op." Zodoende werd hij voor allerlei functies gevraagd.

Ook actief als mantelzorgers
Wim Rensink (79) werd onderscheiden voor de twintig jaar die hij al actief is bij de Rosenhaege in Kotten. "U zult wel heel wat over bloemen weten", zei burgemeester Bengevoord. Dat was niet zo. Hij was meer de tachnische man. "Ik heb er met veel plezier veel tijd doorgebracht en doe het nog steeds graag", zei Rensink. Hij is ook mantelzorger voor vier gezinnen. Op hem wordt nooit tevergeefs een beroep gedaan. "Als zoiets op je pad komt ben ik de laatste die weigert."

Ook Jeanet te Brummelstroete (52) is mantelzorger. De burgemeester typeerde haar als "luisterend oor en praktische ondersteuner". Bovenal is zij echter een "paardenmeisje". Ze begon op haar negende met een pony en is nog steeds actief voor de Winterswijkse Ruiter- en Ponyclub. Ze organiseert veel wedstrijden voor de club.

Kunst en cultuur onder de
aandacht brengen

Jetske Dierdorp (63) werd gewaardeerd voor haar activiteiten voor het Doopsgezinde kerkje. Ze is niet alleen bezig met het behoud en onderhoud van het monument, maar organiseert al weer vele jaren culturele activiteiten in het kerkje, "Ik houd niet zo van stil zitten." Ze is ook betrokken bij de Vereniging Waddenvakanties, die het kamp Wenters op Vlieland organiseert voor de kinderen van groep 8 van openbare basisscholen. "Het is een beetje een familiebedrijf.

Het is 70 jaar geleden dat mijn vader het oprichtte." Günter Buhck (77), die in december al uitgeroepen werd tot vrijwilliger van het jaar, was het liefst als dertiende aan de beurt geweest, want dat is zijn geluksgetal. De burgemeester kende Buhck al sinds zijn jeugd. "Ik was niet goed in voetbal, dus ging ik naar de Scouting." En daar was en is Bukck, die zijn Scoutingkleren aanhad, nog steeds actief. Hij heeft echter ook al meer dan 30 jaar de galerie Koempoelan waar kunstenaars kunnen exposeren. Daarnaast is hij pleegouder en heeft hij al vele pubers tijdelijk onderdak geboden. "De ouders stoeien ermee, ik belef er plezier aan." Ook is hij nog vrijwilliger coor diverse andere organisaties.

De natuur in
Ed Grotenhuis (72) is al meer dan dertig jaar voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling Oost-Achterhoek, die excursies en cursussen organiseert, maar ook een werkgroep heeft die bezig is met beheer en onderhoud van natuurgebieden. Grotenhuis is ook actief voor de Vereniging het Museum en de Vrienden van de Jacobskerk. In de kerk leidt hij groepen rond en leidt hij nieuwe gidsen op. Jopie Schreurs (78) is eveneens actief in de KNNV, maar ook in andere natuurverenigingen. Ze heeft een vlindermonitoringsroute in en bij het Korenburgerveen, waarbij ze de veranderingen van de vlinderstand voor de Vlinderstichting volgt. "Ik voel me er goed bij als ik buiten bezig kan zijn." Ze is ook vrijwilliger bij de Pronsweide en neemt bewoners op de duofiets mee naar buiten en is betrokken bij het organiseren van activiteiten.

Bezig voor oud en jong
Gerard Halverman (76) is sinds 2003 actief bij speeltuinvereniging Hakkelerkamp. Het begon met onderhoud, maar inmiddels waakt hij over de kinderen en lost hij problemen op tussen de kinderen. Die noemen hem "opa spekkie". "Ik doe het nog steeds met liefde en plezier." Ook in de verzorgingstehuizen en ouderenverenigingen is hij actief. Willy Oonk is al vele jaren actief voor de belastingwerkgroep van de FNV. Elk jaar opnieuw wordt met een groep vrijwilligers, die zij coördineert, een grote groep mensen geholpen bij het invullen van de belastingen. Dit jaar waren dat er 750. Daarnaast zit ze sinds net begin in het Vrijetijdsorkest van de muziekschool, waarvan ze ook penningmeester was. "Daar ben ik net mee gestopt, maar ik speel nog altijd klarinet in het orkest." Een keer per week oefenen ze en regelmatig treden ze op in verzorgingstehuizen.

Te weinig kennis over de eigen geschiedenis
Hans Tenbergen (59) is niet alleen horecaondernemer, maar is bij velen bekend van Oud Winterswijk, de website waarop hij alles over de geschiedenis van Winterswijk verzamelt. "Het blijft leuk om te doen." "Het is niet zomaar een site", zei de burgemeester. "In 2018 waren er 300.000 bezoekers." De website en daarvan afgeleide Facebookpagina is er voor iedereen. "Mensen weten te weinig over hun eigen geschiedenis." Zijn specialiteit is de Tweede Wereldoorlog. Hij vraagt aandacht voor de vele Winterswijkers die aan de goede kant stonden en is bezig met een monument voor alle Winterswijkers die in de oorlog zijn dood gegaan, "We wachten nog op het oordeel van de gemeente."

Twee ridders
Henk Kip (60) is bij zoveel organisaties en verenigingen actief geweest, dat al zijn vrijwilligersactiviteiten niet eens genoemd konden worden. Een belangrijke prestatie die blijvend zichtbaar zal blijven in het Winterswijks landschap is het Lindenarboretum bij het waterpompstation in Corle. Het was een initiatief van de Juniorenkamer, maar Kip was een drijvende kracht. "Het is de kraamkamer voor alle lindensoorten. Er staan er zo'n 200." De Juniorkamer organiseerde ook de eerste uitvoering van die Zauberflöte in de Steengroeve. Kip was en is actief in de Vereniging Volksfeest, bij de OWIN en bij RTV Slingeland waar hij elke maand een energietip geeft. Hij is betrokken bij het Technieklokaal. "We hebben inmiddels 5000 leerlingen op weg geholpen en liefde voor de techniek bij gebracht."

Henk Kip werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau, net als Harry Garritsen. Van 1972 tot 2016 was hij bestuurslid bij gymnastiekverenigingen in Winterswijk. Inmiddels vormen ze samen Penta. "Ik heb alles zo'n beetje gedaan in de gymwereld." Hij speelde een belangrijke rol bij het tot stand komen van de turnhal bij het Gerrit Komrij College. Aanvankelijk zou er een eenvoudige sportzaal komen, maar Garritsen pleitte er met succes voor dat die geschikt werd gemaakt als turnhal. "Eigenlijk zou iedereen eerst op gymles moeten. Voetballen zou je tot zeven jaar moeten verbieden." Momenteel is Garritsen de drijvende kracht achter de Winterswijkse Uitdaging en het Wuh.