Omwonenden zijn handtekeningen-
actie gestart tegen zonnepark Arresveld

WINTERSWIJK – In de raadsvergadering van maart bleek al dat bewoners in de omgeving van het Arresveld niet blij zijn met een groot zonnepark dat daar gepland wordt. De zonnepanelen zullen aan beide kanten van het pad over de oude spoorbaan naar Groenlo verschijnen, waarover al jarenlang vele mensen fietsen en wandelen. Zij zien nu nog een open landschap met een grote es, de bolvormige akker die karakteristiek is voor het oude ontginninglandschap van Winterswijk. De bewoners van Morgenzonweg en Grotersweg vinden een zonnepark in dat fraaie landschap, waar zij vaak komen niet acceptabel. Ze zijn daarom met een petitie tegen het plan gestart.

Door Bernhard Harfsterkamp

Waardevol landschap niet te vroeg opgeven
Om mensen aan te moedigen de petitie te ondertekenen hebben de bewoners flyers verspreid in een deel van Winterswijk. Zij vrezen dat een waardevol landschap overhaast wordt vol gelegd met zonnepanelen. Zij verzoeken daarom de gemeente eerst te kijken naar alternatieve locaties, zoals op daken van bedrijven of op de oude vuilnisbelten. Ook zijn er volgens hen minder kwetsbare delen in het Winterswijkse buitengebied te vinden. "Voorkom dat het waardevol landschap als het Arresveld te vroeg, en achteraf wellicht onnodig, opgegeven wordt." Als initiatiefnemers van de petitie worden op petities.nl Arjan van Unnik, Norbert Olthof, Wilma Leeuwenburgh en Piet Hoekstra genoemd. Van Unnik sprak hierover al in tijdens de raadsvergadering in maart. Op zondag was de petitie 421 keer ondertekend.

Niet in de achtertuin
In de Winterswijkse politiek is nog niet veel begrip voor de tegenstand van de omwonenden. De meeste partijen lijken het Arresveld juist een heel geschikt gebied te vinden voor een zonnepark. Gezegd wordt dat de waardevolle es niet wordt aangetast, al wordt die wel vele jaren aan het zicht onttrokken. Er komen panelen op en daar omheen wordt een twee meter hoog hek geplaatst. Dat zal weer ingepast worden in het landschap door er beplanting tegen aan te zetten. De weerstand van de omwonenden wordt door velen bestempeld als Nimby-gedrag. Oftewel Not in my backyard, niet in mijn achtertuin. Veel mensen vinden windmolens en zonneparken een goed initiatief, behalve als ze te dichtbij hun woonomgeving komen.

Beleidskader zonneparken goed toegepast?
De enige partij die begrip lijkt te hebben voor de weerstand tegen het zonnepark in het Arresveld is het CDA. Fractievoorzitter Wim Wassink vindt dit niet de meest voor de hand liggende plek en noemt het een "beeldbepalende es op het landgoed Batenborgh". De partij heeft daarom vragen aan Burgemeester en wethouders gesteld. Het CDA is benieuwd naar de afweging die B en W heeft gemaakt ten aanzien van de aantasting van de landschappelijke en beeldkwaliteit van de es. Ook wordt gevraagd of er tevredenheid is over de burgerparticipatie bij het zonnepark Arresveld. Daarnaast vraagt het CDA welke acties zijn ondernomen om zonneparken te ontwikkelen in grootschalige ruilverkavelingsgebieden. Die zijn volgens het CDA het meest geschikt voor grote zonneparken.