Vanaf 1 mei geen dialyse meer in SKB

Vervolg voorpagina

WINTERSWIJK - Vanaf 1 mei kunnen Achterhoekse nierpatiënten niet meer terecht voor de dialyse, het doorspoelen van de nieren, in het Streekziekenhuis Beatrix (SKB).

Saskia Steenbergen, woordvoerder van het SKB, bevestigt de sluiting. "Wij snappen dat het vervelend is voor de patiënten. Als je gewend bent dat de dialyse in de eigen omgeving kan, is het voor mensen die zich toch al niet lekker voelen, een extra belasting om naar Enschede te moeten." Vanwege het gebrek aan personeel is openhouden van de dialyse-afdeling in Winterswijk echter niet meer haalbaar. Het MST heeft deze beslissing genomen, want het was een dienst die dat ziekenhuis in Winterswijk aanbood. Het SKB stelde alleen de ruimten ter beschikking. "Het zijn altijd patiënten van het MST geweest", zegt Steenbergen. Zo'n 20 patiënten uit de Achterhoek maakten gebruik van de dialyse-mogelijkheid in Winterswijk. Zij zijn al in februari op de hoogte gesteld.


Honderdjarige vereniging houdt muziekspektakel

WINTERSWIJK - Concordia Kotten voert tijdens Koningsdag een groots muziektheaterspektakel op in de theaterzaal van de Storm.

Het optreden bestaat uit drie delen. In het eerste deel 'Lang leve de Koning', komt het koningspaar op bezoek. "Het wordt een show met mini taptoe, Afrikaanse muziek, gospel en straatmuziek. Alles loopt in een spektakelshow in elkaar over. Er is naast veel muziek, veel beweging. Voor de toeschouwers is er van alles te beleven. Er is in de show voor iedereen wel wat, we spelen van klassiek tot Thunderstruck", lacht de enthousiaste Taken.
Het tweede deel is 'Hotel Alexander' waarbij een klucht-achtig theaterstuk wordt opgevoerd. Uiteraard met veel muziek en dans.
In deel drie krijgt men een virtuele rondleiding door een paleis. Jeroen Brittijn, voorzitter Muziekcommissie Vereeniging Volksfeest, is de voice-over in dit deel van de show.

Naast de malletband van Concordia werken mee aan het muziektheaterspektakel: een begeleidingsband, met daarin onder andere leerlingen uit diverse schoolbands, maar ook muzikanten van het conservatorium. Er is een zes-koppige blazerssectie, popkoor Friends zingt mee en er staan diverse solisten op het podium. Maar ook de dansers van Penta hebben een belangrijke rol. Een aantal toneelspelers van OBK Miste werken mee en ook percussionist Badou Sy is van de partij.

DrumSpirit
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is heeft de organisatie de bekende Belgische percussiegroep DrumSpirit weten te strikken om deel te nemen aan de show. "Zij zijn bekend van Belgium's got Talent en komen hier tijdens alle drie delen van de show meedoen. Wij hebben gevraagd of zij stukken uit hun nieuwe programma, waar ze nu mee touren in ons theaterspektakel willen spelen. Zij halen ook alles uit de kast."

Doordat Taken ook een theaterproductiebedrijf heeft weet hij hoe er optimaal gebruik gemaakt kan worden van licht, geluid maar ook de mogelijkheden op het podium. "We werken met schermen, waarbij soms het podium groter is, maar ook voor meer intiemere sfeer kleingemaakt kan worden. We beginnen klein met een speeldoosje, dan volgt de grootse show met muziek en veel beweging en we eindigen ook weer klein met het speeldoosje", verklapt Taken alvast.

De laatste puntjes worden nu op de 'i' gezet. Wullink: "We wachten vol spanning hoe het spektakel ontvangen wordt. Wellicht spreken we met dit ook meer mensen uit de kernen aan om in Winterswijk Koningsdag te komen beleven. De voorbereidingen waren superleuk, en het geeft veel energie, maar als het achter de rug is zijn we ook wel blij." De show voorbereiding was veel werk "Mooi is dat de leden van de malletband allemaal zelf zo hard gewerkt hebben aan kleding, catering, decor, noem maar op. En dat met 16 mensen. Daar ben ik nu al trots op", besluit Jos Taken .

De vereniging heeft dit jaar nog meer evenementen op de kalender staan om het eeuwfeest te vieren. Op 29 juni staat er op het programma een muzikaal verhaal in het Verenigingsgebouw Wilhelmina Kotten. Op 12 oktober (10 oktober is de officiële oprichtingsdatum) verzorgt Concordia een 'omgekeerd concert'. De muzikanten blijven spelen op de diverse podia, het publiek verkast telkens naar een andere zaal.