Gaan met die banaan. Foto: Rob Verkerke Photography
Gaan met die banaan. Foto: Rob Verkerke Photography Foto:

Gaan met die banaan besmet met 'paarse virus'

WINTERSWIJK/ZELHEM - "Sinds 2008 ben ik besmet met het 'paarse virus." Aan het woord is Dagmar Brinks uit Zelhem. Op 6/7 juli neemt zij met haar team 'Gaan met die banaan' deel aan de SamenLoop voor Hoop, op de atletiekbaan van Archeus. De 24-uurs estafettewandeling staat symbool voor de strijd tegen kanker. De opbrengst van het evenement is bestemd voor KWF Kankerbestrijding.

Door Verona Westera

Dagmar nam in 2008 voor het eerst deel aan de SamenLoop voor Hoop in Wichmond, met een team van collega's. Vijf jaar later maakte ze deel uit van de organisatie van de SamenLoop en nam ze wederom deel met een vriendenteam. "Het is een gevoel dat je krijgt bij die SamenLoop", vertelt Dagmar. "Dit is zo'n mooi evenement waarbij vooral het gevoel van saamhorigheid belangrijk is. Een tocht met een lach en een traan waarbij je troost vindt doordat een vreemde zomaar een arm om je heen slaat", legt Dagmar uit. "Dit is zo mooi, zo gaaf, dat ik altijd zeg dat ik besmet ben geraakt met het paarse virus (paars is de kleur van de SamenLoop voor Hoop. red.). En iedereen kan ook meedoen. Het is zo laagdrempelig, maar ook zo dichtbij. We lopen met en naast mensen die allemaal met kanker te maken hebben, meestal van dichtbij."

Dagmar is bij vele edities van de SamenLoop voor Hoop, op diverse plekken in het land, betrokken geweest in de organisatie. "De SamenLoop is echt 'mijn kindje' geworden", aldus Dagmar. In Winterswijk neemt zij deel als loper. "Het team uit enthousiaste mensen die ook besmet zijn met het virus, mijn directe familie, en daarnaast een groot gedeelte met mensen die hebben aangegeven dat ze mee wilden doen maar geen team bij elkaar konden krijgen. Die mensen waren door mijn enthousiaste verhalen nieuwsgierig geworden en wilden meelopen. Ik heb ze bij mij thuis uitgenodigd, zodat deze mensen met elkaar kennis konden maken, want het waren veelal onbekenden voor elkar. En zijn nu ook besmet geworden met het virus.", aldus de Zelhemse. "Een vriendin van me heeft de bijnaam 'Banaan'. Nou toen was 'Gaan met die banaan' een teamnaam die snel bedacht was."

In het team ook veel familieleden. "Bij beide kanten van de familie komt kanker voor", vertelt ze. "Mijn opa had kanker, een tante, een oom", somt ze op. "Dertien mensen uit mijn directe familie- of vriendenkring hebben kanker, of kanker gehad."

De teamleden maken houten spullen om te verkopen voor een bijdrage aan KWF. "Ook zijn we wel met een kraampje bij Groenrijk te vinden tijdens evenementen en verkopen we dit jaar oliebollen op het terrein van Archeus. Maar het allerbelangrijkste is het gevoel en het contact met de mensen tijdens SamenLoop. Geld is ook belangrijk, maar vooral het gevoel van hoop en dat we ook steeds ereleden terugzien. Daar is het voor bedoeld: Samen gaan we voor de Hoop!"


www.samenloopvoorhoop.nl/winterswijk