Afbeelding
Foto:

Slimme afvalbakken in het centrum van Winterswijk

Samenwerking van drie Winterswijkse bedrijven

WINTERSWIJK- Niemand zal er iets van gemerkt hebben, maar de afvalbakken in het centrum doen door hun 'Mondriaan uiterlijk' niet alleen kunstzinnig aan; ze blijken ook nog slim te zijn. De afvalbak meldt zich om geleegd te worden. Dit werkt kostenbesparend in de logistiek en voorkomt ook nog eens onnodige CO2 uitstoot. Het is een praktisch voorbeeld van Internet of Things (IoT), waarvan steeds meer toepassingen in de praktijk worden gebracht. De enige rem op de ontwikkeling zou de Wet op de Privacy kunnen zijn; daar heeft de afvalbak geen last van.

Door onze verslaggever

Vanuit een initiatief van de gemeente hebben drie bedrijven elkaar gevonden: Grijsen, producent van straatmeubilair levert de afvalbak. Loratec B.V. ontwikkelaar van slimme sensortoepassingen, en Hibernis, een software ontwikkelingsbedrijf. Hibernis ontwikkelde onder andere een app voor de Volksfeest Commissie en is onder het label: 'Carepoint' bekend in de gezondheidszorg.
In het pas opgerichte IoT-Café gaven Inou Heideman, mede-eigenaar van Loratec B.V. en Chris Krabben, directeur van Hibernis en Carepoint aan de hand van de slimme afvalbak van Grijsen een presentatie over de vele innovatieve mogelijkheden, die IoT biedt.

Hoe werkt het?
Heideman: "Er zijn producten die gegevens bevatten, waar je iets mee kunt doen. In het geval van de afvalbak kun je je afvragen: moet de afvalbak al geleegd worden? Is hij op tijd geleegd? Is de afvalbak te groot of te klein en wordt het afval wel in de bak gegooid? Het zou jammer zijn als de bak geleegd wordt, terwijl er bijna geen afval in zit!"
Hoe krijg je nu die gegevens bij de mensen zonder er steeds iemand langs te sturen? Heideman: "We maken gebruik van 'LoRa(WAN)'. Dit is een communicatietechniek net als bijvoorbeeld WIFI, maar met het voordeel, dat het veel goedkoper is en langere afstanden kan halen. Er is geen abonnement nodig, het verbruikt heel weinig stroom. Het werkt op twee AA-batterijtjes, die wel 5-10 jaar meegaan, of het systeem kan gevoed worden door een zonnecel. De sensor meet de hoogte van het afval in de bak en via 'LoRa' worden de gegevens verstuurd."

Meer mogelijkheden
Chris Krabben die - zoals hijzelf zegt – over de nulletjes en ééntjes gaat – laat aan de hand van voorbeelden zien, dat allerlei verdere toepassingen mogelijk zijn met de doorgestuurde gegevens.

"We zetten Big Data om in Smart Data". Een volgende stap is het automatisch aandrukken van het afval als dat nodig is. Krabben: "Je kunt er ophaalroutes aan koppelen, de afvalbak kan zichzelf inplannen in de route."

Andere toepassingen zijn de voorraadkast, die via sensoren aangeeft welke producten moeten worden aangevuld. Ook is er de mogelijkheid dat de voorraadkast zelf de nieuwe bestelling uitvoert. De slimme plantenbak regelt via vochtmeting zijn eigen beregening en houdt via 'buienradar' zelfs rekening met de weersvoorspelling.

Legionella-bestrijding
De legionella bacterie kan worden bestreden door de doorstroming en de temperatuur van het water te monitoren. Het systeem kan dan aangeven dat de kraan een poosje moet doorlopen om legionella-besmetting te voorkomen.
Technisch gesproken zijn de mogelijkheden eindeloos: van het aangeven van vrije parkeerplaatsen tot een herinnering, dat je je pillen moet innemen of moet gaan sporten.

De mededeling dat Achterhoek Nieuws in de bus ligt, is nog in ontwikkeling!