Bert Berghoef, Anneke van Nierop, Nelly de Vries en Erik Dannenberg proosten op het honderdste project van Stchting Present in Winterswijk. Foto: Verona Westera
Bert Berghoef, Anneke van Nierop, Nelly de Vries en Erik Dannenberg proosten op het honderdste project van Stchting Present in Winterswijk. Foto: Verona Westera

Proosten op honderdste project stichting Present

WINTERSWIJK - Het honderdste project van Stichting Present Winterswijk is gerealiseerd. Daarom werd er woensdag geproost op het succes van de stichting, die sinds twee jaar actief is in Winterswijk. Onder het motto 'vier'n en deurgoan' werd het glas geheven tijdens een bijeenkomst in het WUh aan de Torenstraat.

Door Verona Westera

Present is een stichting die vrijwilligers en mensen met een hulpvraag bij elkaar brengt. De vrijwilligers kunnen zich aanmelden om in de eigen woonplaats aan de slag te gaan. Het gaat vaak om hulp aan mensen die in armoede leven, geen sociaal netwerk hebben of vanwege hun gezondheid zelf dingen niet kunnen. Het kan bijvoorbeeld gaan om klussen in huis of tuin. Het honderdste project was de verhuizing van een dame naar de Pronsweide. Zij had geen vrienden en bekenden die haar konden helpen, maar de leerling van het Graafschap College staken, samen met de mensen van Present, de handen graag uit de mouwen en klaarden de klus.

Bestuursvoorzitter van Stichting Present Achterhoek, Bert Berghoef, prees de vrijwilligers en de professionele coördinatoren van Present voor hun werk en inzet. "Present is een veelgevraagde partner binnen het sociaal domein. Waar anderen het een beetje laten liggen, worden noden ondervangen door de mensen van Present", aldus Berghoef.

Ook regio manager Stichting Present Achterhoek Nelly de Vries en Anneke van Nierop, projectcoördinator Stichting Present Winterswijk, benadrukten het belang van het werk van Present. "We slaan een brug naar de mensen die hulp nodig hebben. Wij komen bij mensen achter de voordeur. Hiermee bieden we een welkome aanvulling aan hulpverleners", aldus Nelly de Vries. "We helpen iemand met de inzet van vrijwilligers om een klus te klaren, maar vaak is ook voor de cliënt juist het menselijk contact hetgeen wat hen goed doet. Zo ontstaan ook kwetsbare en mooie ontmoetingen", voegt Anneke van Nierop toe.

Bestuursvoorzitter van Present Nederland, Erik Dannenberg, kwam ook naar Winterswijk voor de feestelijkheden rond het honderdste project. Hij is tevens voorzitter van Divosa, vereniging van gemeentelijke leidinggevenden in het sociaal domein. Hij hield een presentatie 'Van exclusie naar inclusie', waarbij hij in ging op de maatschappelijke beweging waarbij mensen weer meer naar elkaar omkijken en geen groepen buiten sluiten. "Present helpt erbij om in het gewone leven het 'ecosysteem' rond kwetsbare mensen te versterken."

Na het muzikale intermezzo werd er een hapje en drankje gebruikt en borrelden aanwezigen nog even na.