De laatste keer Normaal in Lochem, 2015. Foto: PR
De laatste keer Normaal in Lochem, 2015. Foto: PR Foto:

Gezin gaat alsnog naar Normaal

Astrid Reinders blij met gift weldoener

Door Henri Walterbos

GROENLO/BELTRUM - Astrid Reinders is blij. Op Hemelvaartsdag gaat ze alsnog naar Normaal in Lochem, samen met haar zoon, dochter en haar dochters vriend. Daar zag het in december niet naar uit, ondanks dat ze dacht kaarten te hebben gekocht via Marktplaats. Toen ze vernam dat Normaal een eenmalig optreden zou gaan geven, wist Astrid direct dat ze hiernaartoe wilde met haar kinderen, als eerbetoon aan haar vlak daarvoor aan een ernstige ziekte overleden man Jos. "Dan zou voor ons de cirkel rond zijn. Jos was een groot Normaal-fan. Normaal was alles voor hem. Vroeger ging hij met zijn vrienden overal naartoe waar Normaal optrad. Op zijn crematie zijn vier nummers van Normaal gedraaid. Als Jos nog geleefd had, dan was hij er zeker naartoe gegaan, hoe ziek hij ook zou zijn geweest", zo zei ze toen.

Opgelicht
Als de 17.000 kaarten in no-time weg zijn bij een online-verkoop, en Astrid achter het net vist, vindt ze op Marktplaats iemand die vier kaarten voor 200 euro aanbiedt. Wellicht verblind door een innig grote wens, bovendien midden in een rouwproces, maakt ze het geld over, maar dan blijkt niet veel later dat ze is opgelicht. Ze deed aangifte, zocht contact met Alberto Stegeman, ondertussen ervan uitgaand dat ze het geld kwijt was en er die dag niet bij zou zijn.
Het verhaal in deze uitgave leverde haar veel reacties op, en een reactie van Nico Tijdink, een in Italië wonende en werkende oud-Grollenaar, die aanbood vier kaarten te willen betalen als zich een betrouwbare (ver)koper aan zou dienen. Toen het bericht kwam dat er alsnog 1000 kaarten via de reguliere kanalen beschikbaar zouden komen, had Astrid geluk. Ze kon 4 kaarten à 43 euro per stuk bemachtigen. Nico hield woord en maakte de kostprijs voor de vier kaarten over aan Astrid.

Emotioneel
Tijdink werd gegrepen door het verhaal van Astrid en kwam met de schrijver als tussenpersoon in contact met Astrid, die hevig geëmotioneerd was over het mooie gebaar. "Het verhaal van Astrid vind ik schrijnend vanwege de omstandigheden waarin zij verkeert en de redenen waarom ze zo graag naar het concert van Normaal wil. Haar overleden man Jos kan er niet meer bij zijn en wat zou het mooi zijn wanneer zij nog een keer, samen met haar gezin, een concert van hun favoriete band kan bijwonen. Dus toen ik begin december haar bericht las, was ik boos maar ik wist ook meteen dat ik haar zou gaan helpen. En ja, ik weet dat er veel meer van dit soort verhalen zijn, maar ik kan niet de hele wereld redden en ergens moet je beginnen. Ik help wel vaker iemand die in zwaar weer zit of door omstandigheden iets niet kan dat men wel graag zou willen. En het verhaal van Astrid raakte mij op zo'n manier dat ik wilde helpen. Niet om mezelf in het zonnetje te zetten, dat zeker niet, maar iemand anders dat geven wat men graag wil of wat afgepakt is. Laat die internetoplichter maar lekker genieten van het geld dat men haar heeft afgetroggeld, in ieder geval kan Astrid straks, eind mei, samen met haar gezin, genieten van Normaal. Als eerbetoon aan haar overleden partner Jos. En wat is er mooier dan om hem te herinneren tijdens een concert op Hemelvaart 30 mei 2019, nota bene in Lochem, waar de jungskens van Normaal bijna 45 jaar geleden hun roemruchte veldtocht begonnen. Ik wens ze vanuit het diepste van mijn hart enorm veel plezier."
Astrid ziet uit naar de dag met een lach en een traan, gesterkt door vele hartverwarmende reacties die ze kreeg op haar verhaal in deze uitgave. "Ik was verrast door het aantal reacties, met name ook dat ze het knap vonden dat ik met het verhaal naar buiten kwam. Veel reacties in de trant van 'dit is jullie concert, jullie gaan daarbij zijn'. Dat dat nu gelukt is, is waanzinnig en dan ook nog horen dat er iemand zo lief is om de kaartjes te betalen. Wow, nooit verwacht, maar we gaan op en top genieten voor Jos en zeker een moment stilstaan bij de gulle gever Nico. Onze dankbaarheid naar hem toe is groot."