Joris Bengevoord mag huwelijken sluiten

Burgemeester buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand

WINTERSWIJK - In de vergadering van burgemeester en wethouders van 2 april is besloten burgemeester Joris Bengevoord te benoemen tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat betekent dat hij voortaan beschikbaar is voor huwelijken en partnerregistraties. De benoeming geldt tot het einde van zijn burgemeesterschap. Burgemeester Bengevoord heeft niet deelgenomen aan de beraadslaging over het besluit.

Door Bernhard Harfsterkamp

Een burgemeester kan altijd tijdelijk benoemd worden tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Bengevoord was het al eerder voor het huwelijk van zijn zus en haar partner. In eerste instantie wilde de burgemeester nu opnieuw eenmalig benoemd worden voor een huwelijk in mei, maar na overleg is het omgezet in een benoeming totdat hij stopt als burgemeester in Winterswijk. Bengevoord vindt het een eer om gevraagd te worden voor een huwelijk of partnerregistratie. "Als mijn agenda het toelaat zal ik met plezier paren in de echt verbinden", vertelt de burgemeester Joris Bengevoord. Over de praktische invulling van zijn nieuwe taak zal hij overleggen met het team Burgerzaken.

Christine Stigter, die burgemeester was van 1994 tot 2005, heeft drie keer een huwelijk voltrokken, onder meer voor haar eigen zoon. "Het wordt je vaak gevraagd", zegt ze, "Ik was er zeer spaarzaam mee." Haar voorganger Paul van Erkelens is nooit opgetreden als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat heeft hij bewust gedaan, want anders zouden vrienden, bekenden en anderen, die het interessant vinden om door de burgemeester getrouwd te worden, hem gevraagd hebben. "Als je geen officiƫle trouwambtenaar bent", zegt van Erkelens, "Kun je dat met een goede reden weigeren. En ook om de al aanwezige trouwambtenaren niet voor de voeten te lopen, want de krenten uit de pap komen dan bij de burgemeester terecht."

Of de voorganger van Joris Bengevoord, Thijs van Beem, ook huwelijken heeft voltrokken, was op het moment van het schrijven van dit artikel niet bekend.