'Is er nog wel behoefte aan een rondweg?'

'Is er nog wel behoefte aan een
rondweg?'

WINTERSWIJK - Op dit moment ligt het bestemmingsplan voor het Nederlandse traject van de rondweg bij Oeding ter inzage. In de rondvraag van de algemene commissievergadering op donderdag 4 april constateerde Henk-Jan Tannemaat van Winterswijks Belang dat de omwonenden massaal bezwaar zullen maken tegen de weg. "Wat is nu de stand van zaken van de rondweg? De buurt is in rep en roer. Is er in Oeding nog wel behoefte aan een rondweg?"

Door Bernhard Harfsterkamp

Pas beginnen als in Duitsland alles rond is
Wethouder Wim Aalderink vond de vraag of de weg er nog moet komen moeilijk te beantwoorden. Hij wees erop dat het traject in Nederland is gepland op verzoek van de oosterburen en dat er ook afspraken over zijn gemaakt met de Provincie Gelderland. "Hoe de situatie in Duitsland is weten we niet." Tannemaat vond daarom dat er pas met de aanleg in Nederland mag worden begonnen als alles in Duitsland rond is. Aalderink beaamde dat. "We willen geen kleine Betuwelijn, die op de grens ophoudt." De wethouder had zelf al bij een eerdere inloopbijeenkomst ervaren dat de omwonenden de weg niet willen.

'We willen geen kleine Betuwelijn, die op de grens ophoudt'

"Dat was altijd al zo." Hij gaf aan dat er voor de buurt nog veel mogelijkheden zijn om hun bezwaren kenbaar te maken.
Drukte in Oeding verminderen
Over de rondweg bij Oeding wordt al meer dan twintig jaar gesproken. De weg is met een ruime bocht boven Oeding langs gepland, zodat er ook extra ruimte voor woningbouw ontstaat. De gemeente Südlohn, waarbij Oeding hoort, heeft het verzoek voor de rondweg gedaan omdat er te veel verkeer over de weg door het dorp komt. Daardoor is deze weg op de piekmomenten nauwelijks passeerbaar en oprijdbaar voor bewoners van Oeding.
Voor de uiteindelijke aanleg is de gemeente afhankelijk van onder andere de deelstaat Nordrhein Westfalen. Die zal geld voor de aanleg ter beschikking moeten stellen.