Commissie blij met bestemmingsplan rotonde

Ook over enkele maanden besluit over fietspad langs de Bataafseweg

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de algemene commissievergadering van 4 april waren alle fracties tevreden dat de rotonde op het kruispunt Bataafseweg – Steengroeveweg er eindelijk gaat komen. Er was wel kritiek op de snelheid van het proces om tot aanleg van de rotonde en het fietspad langs de Bataafseweg te komen. Zorgen waren er of de aanleg van het fietspad wel snel genoeg na de aanleg van de rotonde uitgevoerd kan worden. Wethouder Wim Aalderink meldde echter dat het bestemmingsplan voor het fietspad inmiddels ook ter inzage is gelegd. Dat betekent dat de gemeenteraad ook hierover over enkele maanden een besluit kan nemen.

Vooraf naar betrokkenen meer duidelijkheid geven
De wethouder erkende dat het proces te langzaam is verlopen. Hij trekt er ook lering uit voor de toekomst. "We kunnen de snelheid erin houden door vanaf het begin heldere kaders te stellen." Bewoners koppelden nu de aanleg van de rotonde en het fietspad aan elkaar, terwijl het niet één project was. "Maak zoiets voortaan beter duidelijk aan de betrokkenen. Nu heeft het met de beste bedoelingen van alle betrokkenen allemaal langer geduurd dan nodig." De rotonde had dan eerder aangelegd kunnen worden, want er was vooral onenigheid met omwonenden over plek en breedte van het fietspad. Ook daarover is nu overeenstemming met de aanwonenden bereikt.

Amendement in gemeenteraad over kunstwerk
Het is de vraag of alle gemeenteraadsleden hier gelukkiger van waren geworden. Er werden juist zorgen uitgesproken dat aanleg rotonde en fietspad niet snel genoeg op elkaar aansluiten. Daardoor is de kans dat aanwonenden en anderen overlast ondervinden groter. Aalderink verzekerde dat na de aanleg van de rotonde snel aan het fietspad zal worden begonnen en dat dan tegelijkertijd de verbetering van het wegdek van de Bataafseweg zal worden uitgevoerd. Het bestemmingsplan voor de rotonde zal echter geen akkoordstuk worden in de gemeenteraadsvergadering van 18 april.

Het CDA zal dan met een amendement komen, die op zich niets met de aanleg van de rotonde te maken heeft. Volgens Sandra Prinsen (CDA) zou de nieuwe rotonde een geschikte plek zijn voor een monument om te herdenken dat de Molukkers al 65 jaar onderdeel uitmaken van de Winterswijkse gemeenschap.

Wethouder Aalderink vindt zo'n monument sympathiek, maar wil het zoeken van een geschikte plek los zien van het bestemmingsplan. "Regel het in het bestemmingsplan", reageerde Prinsen, "Dat het kan betekent nog niet dat het moet."