Commissie bezwaarschriften: Bezwaren tegen dierenpension ongegrond

Commissie bezwaarschriften: Bezwaren tegen dierenpension ongegrond

Omgevings-vergunning blijft geldig

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Tegen de omgevingsvergunning bouwen die de gemeente heeft afgegeven voor een dierenpension aan de Grote Veldweg zijn negentien bezwaarschriften ingediend. De bezwaarmakers hebben hun bezwaren in een hoorzitting van de commissie bezwaarschriften kunnen toelichten. De commissie adviseert veertien bezwaren niet ontvankelijk te verklaren, omdat de indieners te ver weg wonen van het pension. Zij kunnen daarom geen overlast ondervinden en worden niet als belanghebbende beschouwd. De overige vier bezwaarschriften zijn volgens de commissie ongegrond, omdat de bezwaren gaan over geluids- en stofoverlast en het niet gehoord worden door de gemeenten. Dat zijn zaken waarop de omgevingsvergunning geen betrekking heeft. Burgemeester en wethouders hebben het advies van de commissie bezwaarschriften overgenomen.

Omwonenden bleven teleurgesteld over besluit gemeenteraad
Omwonenden, die dichtbij en verder weg wonen van het perceel aan de Grote Veldweg waar het dierenpension gerealiseerd zal worden, hebben bij commissievergaderingen en de raadsvergadering hun ongenoegen over de plannen duidelijk laten merken. De gemeente heeft na een eerste behandeling in de commissie extra tijd genomen om het besluit nader te onderbouwen. Daarna stemde de gemeenteraad in met het bestemmingsplan voor het dierenpension.
Op basis daarvan is ook een omgevingsvergunning bouwen afgegeven, die realisatie mogelijk maakt. Het was echter meteen al duidelijk dat de omwonenden het hiermee oneens bleven. Daarom zijn tegen het vastgestelde bestemmingsplan bezwaren ingediend bij de Raad van State. Die zijn behandeld op 18 maart 2019. De Raad moet hier nog over besluiten.
Tegen de omgevingsvergunning konden bezwaren worden ingediend bij de commissie bezwaarschriften. Daarvan is ruimschoots gebruik gemaakt.

Uitleg over betrokkenenparagraaf
De commissie bezwaarschriften toetst alleen of een vergunning voldoet aan de criteria. Bezwaren die duidelijk maken dat de gemeente de criteria voor een omgevingsvergunning verkeerd heeft toegepast, zouden zijn gehonoreerd. In het geval van het dierenpension waren er niet zulke bezwaren. Klachten over stof- en geluidsoverlast hebben betrekking op het bestemmingsplan. Daarover oordeelt de commissie niet. Ook over het gevoel van de omwonenden dat ze niet voldoende gehoord zijn oordeelt de commissie niet. Geconstateerd wordt dat aan de mogelijkheden tot inspraak is voldaan. Wel adviseert de commissie een duidelijkere uitleg te geven op de gemeentelijke website en op de gemeentepagina in de krant over hoe wordt omgegaan met de betrokkenenparagraaf. "Een duidelijke schriftelijke instructie aan de aanvrager kan daarbij behulpzaam zijn, waardoor mogelijk bezwaren achteraf kunnen worden voorkomen alsmede het verwijt dat omwonenden niet zijn geïnformeerd."

Afstand tot pension bepalend
Bij het beoordelen of een bezwarenmaker als belanghebbende kan worden aangemerkt heeft de commissie de afstand tot het te bouwen dierenpension als criterium gebruikt. Omwonenden die verder weg wonen dan 410 meter en geen direct zicht op het pension hebben, zullen geen nadelen van enige betekenis ondervinden. De commissie heeft los van de bezwaren de omgevingsvergunning ook op andere elementen getoetst. Geadviseerd wordt nader te motiveren waarom er geen archeologisch onderzoek voor het plan nodig is en om een extra parkeerplaats op eigen terrein toe te voegen voor de bezoekers van het pension. B en W neemt dit advies over.