De wethouders Aalderink en Schepers tijdens het symposium over armoede. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De wethouders Aalderink en Schepers tijdens het symposium over armoede. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Grote betrokkenheid bij aanpak armoede

WINTERSWIJK – Tijdens het door meer dan honderd mensen bezochte symposium over armoede werd bekend gemaakt welke thema's bij de armoedebestrijding zijn gekozen om snel mee aan de slag te gaan. Het gaat om de aanpak van de kind- en gezinsarmoede en het doorbreken van het taboe rondom armoede, zodat mensen die er door getroffen zijn er gemakkelijker over praten en ook gebruik gaan maken van de hulp die beschikbaar is. Het is ook de bedoeling dat organisaties anders tegen armoede aan gaan kijken. Het derde thema is het versimpelen van het systeem, zodat mensen gemakkelijker geholpen kunnen worden. De thema's kwamen naar voren in de vele bijeenkomsten die het afgelopen half jaar zijn gehouden en uit de vele gesprekken die zijn gevoerd.

Door Bernhard Harfsterkamp

Noortje Schuddebeurs, die de aanpak van de armoedebestrijding, door sommigen ook welvaartsbevordering genoemd, coördineert en aanjaagt was onder de indruk van alle betrokkenheid en inbreng bij het onderwerp. Er is met meer dan 400 mensen gesproken. "Het enthousiasme om mee te doen heeft mij positief verrast", zei wethouder Wim Aalderink. "Zestig van hen willen actief bijdragen in het vervolgproces." Ook komt er een expertgroep van vijftien personen bestaande uit mensen die ervaring hebben met armoede en alle problemen die daarmee gepaard gaan. De expertgroep denkt mee over de verdere concretisering en vormgeving van de drie thema's. Schuddebeurs vertelde dat er in de gesprekken 'echt andere dingen' naar voren zijn gekomen, waardoor het beeld van de armoede in Winterswijk is bijgesteld.

Serieus probleem, serieus geld
Het is de bedoeling dat de mens weer centraal staat en niet de regeling. "We hadden bedacht dat we terug moeten naar het voor elkaar zorgen", zei Schuddebeurs. "Daar hoort ook vertrouwen bij in plaats van wantrouwen naar mensen die hulp nodig hebben. Je bent geen ander mens, wanneer je minder hebt om uit te geven." Voor dit jaar staat er al 50.000 euro extra op de begroting voor de armoedeaanpak. De wethouders Aalderink en Schepers hebben geen idee wat het uiteindelijk zal kosten om Winterwijk in 2040 armoedevrij te krijgen. "We moeten uittrekken wat er voor nodig is", zei Aalderink. "Het is een serieus probleem, waar we serieus mee moeten omgaan", zei wethouder Elvira Schepers, "Daar hoort ook serieus geld bij." De gemeenteraad hield zich een dag later in de raadsvergadering ook bezig met het onderwerp. Unaniem werd een motie aangenomen waarin werd opgeroepen om ook als gemeente Winterswijk aan te sluiten bij de Alliantie Kinderarmoede Nederland. De alliantie brengt organisaties uit alle hoeken van de samenleving bij elkaar om samen nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede.