Bekerstunt Winterswijkse dammers

WINTERSWIJK - In de achtste finale van de Gelderse beker lootte de dammers van WDV het sterkte Culemborg. Culemborg haalt jaarlijks tenminste de laatste vier en was een stunt voor WDV dus nodig. Gelukkig kon WDV in de sterkst mogelijke opstelling beginnen.

Gezien de opstelling onderschatte Culemborg de klus niet. Frits Zegelink, Henk Sonderen en Erik ten Hagen troffen allen ruim sterkere speler, alleen Mark Sanders trof een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. De WDV'ers gaven echter niet veel weg.

Hoewel de gasten wel voordeel leken te hebben, hield WDV stand en eindigde alle partijen in remise.
Dit betekende dat er een barrage moest komen met versneld tempo. De geluksfactor in een sneldampartij neemt iets toe en daar profiteerde WDV van. Erik kreeg de winst in de schoot geworpen doordat de tegenstander in een volle stand door zijn tijd heen was. Niet veel later gebeurde bij de tegenstander van Mark hetzelfde, hoewel Mark de tegenstander positioneel al in de tang had.

Frits kwam al snel een schijf achter en verloor waarna alle ogen op de partij van Henk waren gericht. Henk moest minimaal remise spelen, maar kwam in een lastige stand terecht. Echter wist Henk met een combinatie in een voordelig eindspel te komen. Henk nam geen risico en haalde het winnende punt binnen.

Met deze stunt heeft WDV de kwartfinale van de beker bereikt. De loting daarvoor is nog niet bekend, maar gezien de tegenstand kan WDV nog een stunt gebruiken om voor de titel mee te doen.

Uitslagen
Uitslagen (met tussen haakjes de ratingsterkte van de spelers):1. Frits Zegelink (1220) – Pieter Steijlen (1422), regulier 1-1, sneldammen: 0-2. 2. Henk Sonderen (1222) – Dik de Voogd (1378) regulier:1-1,. snelmdammen 1-1. 3. Erik ten Hagen (1265) – Tjeerd Harsma (1389) regulier: 1-1.sneldammen: 2-0.