Een springkussen is er natuurlijk ook op Opa Klarendag. Foto: PR
Een springkussen is er natuurlijk ook op Opa Klarendag. Foto: PR Foto:

Zaterdag Opa Klarendag bij jarige speeltuin De Vrees

WINTERSWIJK - Opa Klarendag, de feestelijke opening van het speeltuinseizoen georganiseerd door de gezamenlijke speeltuinverenigingen, vindt op zaterdag 6 april plaats bij speeltuinvereniging De Vrees aan de Troelstrastraat. Het thema van de feestelijke middag, die duurt van 14.00 tot 16.30 uur, is 'feest'. En dat is omdat gastheer speeltuin De Vrees 65 jaar bestaat.

Door Lydia ter Welle

De feestelijke middag biedt alle kinderen gelegenheid om te komen spelen in de speeltuin, waar ter gelegenheid van Opa Klarendag allerlei extra vermaak wordt geboden. Kinderen kunnen zich laten schminken, er is een springkussen en alle kinderen mogen touwtje trekken en er is een grabbelton. Een ritje met de huifkar behoort ook tot de mogelijkheden. Natuurlijk staat de ranja klaar en voor de 'lekkere trek' kunnen kinderen een pannenkoek bakken en opeten. Daarnaast zijn er nog allerlei spelletjes waarmee de kinderen zich kunnen vermaken. Voor al die activiteiten krijgen de kinderen een knipkaart, waarmee ze aan alle activiteiten gratis kunnen meedoen. En omdat het feest is vanwege de 65ste verjaardag van speeltuin De Vrees, komt er nog een heel speciale attractie voor alle bezoekers. Voor de begeleidende volwassenen is een gezellig terras ingericht waar men even gezellig kan koffie- of theedrinken.

Voor de 29ste keer vindt Opa Klarendag plaats. De dag is genoemd naar 'Vader' Klaren, en dat is de man die rond 1900 de allereerste speeltuin van Nederland stichtte in Amsterdam. In Winterswijk is 'vader' vervangen door 'opa', vanwege het feit dat in vroeger jaren veel speeltuinen een toezichthouder hadden, die door de kinderen vaak met 'opa' werd aangesproken. Speeltuinwerk in Winterswijk kent een lange geschiedenis. Dat is ook te zien aan de 'leeftijd' van gastheer De Vrees: 65 jaar. Hanny Lievers, één van de leden van de organisatiecommissie over de speeltuinvereniging: "De speeltuin is genoemd naar de wijk en de molen De Vrees. Die stond vroeger tegenover De Berkhof. Van oudsher biedt de speeltuin een gezellige en veilige speelplek in de buurt, met daarnaast een aantal activiteiten. Zoals spelletjesmiddagen of -avonden, knutselmiddag in het winterseizoen, een kampweekend, uitstapjes in de zomervakantie naar een pretpark of een speeltuin, maar ook activiteiten voor ouderen zoals kaarten, bloemschikken en bingo."

Vanwege Opa Klarendag zijn op zaterdag 6 april zowel de Troelstrastraat als de Roenhorststraat voor alle verkeer afgesloten. Het is het handigst om per fiets naar de speeltuin te komen. Fietsen kunnen worden gestald bij de Wilhelminaschool aan de Burgemeester van Nispenstraat.


www.devrees.nl