De leden van de werkgroep Oldstars walking football. Van links naar rechts: Hans Kranen, Wim de Roos, Suzan de Jong, Carolien Steintjes en Juul Overkamp Foto: Bart Kraan.
De leden van de werkgroep Oldstars walking football. Van links naar rechts: Hans Kranen, Wim de Roos, Suzan de Jong, Carolien Steintjes en Juul Overkamp Foto: Bart Kraan. Foto:

Winterswijkse clubs willen walking football

Gratis trainingen ter kennismaking met voetbal zestigplussers

WINTERSWIJK – FC Trias, FC Winterswijk, Sportclub Meddo en MEC gaan proberen om in Winterswijk walking football van de grond te krijgen. Dit onder de naam Oldstars Walking Football Winterswijk. De vier voetbalclubs houden in eerste instantie evenzovele trainingen om zestigplussers kennis te laten maken met deze vorm van voetbal voor teams van zes spelers en speelsters waarbij, zoals de naam al aangeeft, slechts gelopen mag worden en rennen dus niet is toegestaan. Het is de bedoeling om na de eerste vier sessies nog tien trainingen te houden.

Door Bart Kraan

De aftrap is vrijdagmorgen 19 april op sportcomplex 't Huitinkveld, het onderkomen van FC Trias. Daarbij is sportwethouder Elvira Schepers aanwezig. De overige drie trainingen vinden plaats op de vrijdagen 26 april (bij FC Winterswijk), 3 mei (MEC) en 10 mei (Sportclub Meddo).
Door aan de slag te gaan met walking football volgt Winterswijk in de voetsporen van een aantal andere gemeenten in het oosten van Gelderland, zoals Doetinchem, waar deze vorm van voetbal voor senioren al zeer populair is. ''Je hoort dat in steeds meer gemeenten in de regio walking football wordt gespeeld'', aldus Suzan de Jong, medewerkster zorg, welzijn en educatie van de gemeente Winterswijk.
Het is de tweede keer dat in Winterswijk wordt geprobeerd om walking football van de grond te krijgen. Studenten van de afdeling Sport en Bewegen van het Graafschap College hebben vorig jaar in de aanloop naar de Koningsspelen geprobeerd een toernooitje te organiseren. ''Een aantal leden van sportschool Wentersch hebben voor de Koningsspelen een aantal keren op een van onze velden getraind onder begeleiding van studenten van het Graafschap College die van ons complex gebruik maken in het kader van hybride leren'', vertelt Hans Kranen, die namens FC Winterswijk deel uitmaakt van de organiserende werkgroep. De overige werkgroepleden zijn De Jong, Juul Overkamp (Sportclub Meddo), Wim de Roos (MEC) en Carolien Steintjes (FC Trias). ''De mensen die de trainingen deelnamen, waren heel enthousiast. Maar de studenten konden niet genoeg deelnemers voor het toernooi werven, dus dat kwam niet van de grond.''
De leden van de werkgroep hopen dat de vier al geplande trainingen en de tien nog te plannen sessies wel voldoende interesse onder zestigplussers oplevert om een groep samen kunnen stellen. ''Iedere club heeft een achterban, die deels bestaat uit zestigplussers'', aldus De Jong. ''Dus we zouden genoeg deelnemers moeten kunnen krijgen. De trainingen zijn ook bestemd voor mensen die geen lid zijn van een voetbalclub. Ook dames zijn welkom.''
De groep gaat aanvankelijk eerst trainen. Bij voldoende interesse worden er teams samengesteld die aan toernooien kunnen gaan deelnemen. ''Het zou mooi zijn als we een of twee teams zouden kunnen formeren'', aldus De Roos. ''Maar de groep gaat eerst trainen, deelname aan een toernooi kom later wel.''
Bij de officiële aftrap op vrijdag 19 april op 't Huitinkveld staat om 10.00 uur de koffie klaar. Dan wordt kort uitgelegd wat walking football is. De training begint om 10.30 uur en staat onder leiding van Oldstar-trainer Peter Jansen, die een voetbalschool heeft en bij diverse clubs, zoals het in FC Winterswijk opgegane WVC, trainer is geweest. Ook de andere trainingen beginnen om 10.00 uur met koffie. Alle sessies vinden plaats op natuurgrasvelden omdat niet iedere deelnemer over voetbalschoenen beschikt en de clubs met kunstgras niet willen dat mensen met bij voorbeeld gymschoenen of wandelschoenen, die mogen worden gebruikt bij walking football, de artificiële velden betreden. Alle trainingen worden geleid door Peter Jansen. Het is na de veertien trainingen de bedoeling dat uit de groep een trainer en leider opstaan om de begeleiding voor hun rekening te nemen. Dan wordt ook bekeken waar in het vervolg de trainingen worden gehouden. Deelname aan een of meer van de eerste veertien oefensessies is vrijblijvend en gratis.
Aanmelden is niet verplicht, maar de organisatie stelt een mailtje naar actief@winterswijk.nl op prijs.