De drukke kruising wordt veiliger door de aanleg van een rotonde. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De drukke kruising wordt veiliger door de aanleg van een rotonde. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Gemeenteraad kan besluit nemen over rotonde in Bataafseweg

WINTERSWIJK – Er wordt al vele jaren gesproken in de gemeenteraad over het verlengen van het fietspad langs de Bataafseweg en de aanleg van een rotonde op de kruising van Bataafseweg, Steengroeveweg en Kloetenseweg. In de raadsvergadering van april kan in ieder geval een besluit genomen worden over het vaststellen van de bestemmingsplanwijziging om de aanleg van de rotonde mogelijk te maken. Burgemeester en Wethouders namen er op 19 maart een besluit over en besloten daarbij niet tegemoet te komen aan drie zienswijzen, die tijdens de inspraakprocedure waren ingediend.

Door Bernhard Harfsterkamp

Over de kruising van de Bataafseweg met de Steengroeveweg wordt al een jaar of twintig gesproken, omdat die als onveilig voor met name fietsers werd ervaren. Naar aanleiding van klachten en acties van onder andere belangenorganisaties als Ratums Belang is de kruising ook al een enkele keer met aanpassingen 'veiliger' gemaakt. Dat heeft echter niet voorkomen dat er opnieuw ongelukken en bijna-ongelukken zijn gebeurd. Het was reden om voor de 'beste' oplossing te kiezen, een rotonde, omdat die er voor zorgt dat alle verkeersdeelnemers hun snelheid moeten matigen. B en W schrijft dan ook dat de aanleg van de rotonde kan rekenen op een groot draagvlak bij bewoners en belangenverenigingen.
De drie zienswijzen die zijn ingediend waren geen reden voor B en W om het ontwerp-bestemmingsplan te wijzigen of om er helemaal geen besluit over te nemen. Toch is de tijd genomen om uitvoerig met enkele bezwarenmakers te praten, die bang waren dat instemming met een rotonde ook zou betekenen dat er niet meer te praten viel over de voorwaarden voor de aanleg van het fietspad. Tegelijkertijd met de voorbereidingen voor de rotonde werden immers ook de plannen voor het fietspad uitgewerkt. Daarover is volgens wethouder Wim Aalderink nu overeenstemming bereikt. Binnenkort kan de procedure voor het bestemmingsplan voor het fietspad eveneens opgestart worden. Een andere zienswijze had betrekking op de plek waar bomen geplant zouden worden ter compensatie van enkele bomen, die voor de aanleg van de rotonde gekapt moeten worden. Daarvoor zal in overleg met de bewoners aan de Steengroeveweg de voor iedereen beste locatie gezocht worden. Wethouder Aalderink geeft toe dat het allemaal langer heeft geduurd dan gehoopt. "Maar ik denk wel dat iedereen het nu eens is met de plannen."