Toch brug bij onbewaakte wegovergang Greversweg

Gemeente en ProRail betalen samen de brug

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de raadsvergadering van 27 februari besloot een meerderheid van de gemeenteraad niet mee te werken aan een algehele afsluiting van de onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg. Voetgangers, fietsers en ruiters moeten er gebruik van kunnen blijven maken vonden Winterswijks Belang, PvdA, VVD en D66. Wethouder Aalderink ontraadde dit, omdat deze afwijking van het akkoord met de provincie en ProRail over de beveiliging van vijf onbewaakte overgangen zou kunnen betekenen dat het hele project stil zou komen te liggen. Ook was er bij het CDA de vrees dat dit de gemeente veel extra geld zou kosten. Een maand later blijkt dat ProRail nu toch wil meebetalen aan een brug over het spoor bij de Greversweg en dat de beveiliging van alle spoorwegen doorgaat.

Nadat omwonenden van de overgang in de Greversweg hadden geprotesteerd tegen het geheel afsluiten van de overgang, had wethouder Aalderink al gesproken met ProRail over een tunnel of brug voor voetgangers en fietsers. Omdat de gemeente de extra kosten hiervoor zelf moest betalen, voelde B en W niets voor deze mogelijkheid en stelde voor om de overgang toch geheel af te sluiten.
Een meerderheid van de gemeenteraad dacht daar anders over en na de raadsvergadering had Aalderink meteen contact met ProRail en de Provincie. Twee weken later was er een ambtelijk overleg. Het resultaat was dat ProRail de helft van de 300.000 euro voor de aanleg van de brug wil betalen. De gemeente zal de andere helft moeten bijdragen, maar de wethouder gaf niet de indruk dat dit een groot probleem zal zijn en kondigde aan dat de kosten hiervoor in de begroting van 2020 zullen worden opgenomen.

Overgang Vreehorstweg al snel afgesloten
Omdat er onlangs een bijna-ongeluk heeft plaatsgevonden bij de onbewaakte spoorwegovergang in de Vreehorstweg, kondigde de wethouder aan dat deze al snel met een tijdelijke verkeersmaatregel aan de openbaarheid zal worden onttrekken. De overgang in de Klandermansweg zal aan de openbaarheid worden ontrokken zodra de verbindingsweg tussen Veldhorstweg en Klandermansweg gereed is. Aalderink zei dat hij met een definitief voorstel voor de Greversweg in de raadsvergadering van mei zal komen.