Buurtbewoners Wilma Leeuwenburgh, Arjan van Unnik en Norbert Olthof niet blij met plannen zonnepark in Arresveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Buurtbewoners Wilma Leeuwenburgh, Arjan van Unnik en Norbert Olthof niet blij met plannen zonnepark in Arresveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Omwonenden niet blij met zonnepark in Arresveld

Aanzien open landschap met eeuwenoude es wordt aangetast

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Projectontwikkelaar Solarcentury heeft plannen voor een zonnepark van zeven hectare op enkele akkers in het Arresveld. De gronden zijn onderdeel van het landgoed de Batenborg, eigendom van de Vicarie Sancti Nicolai, en liggen aan weerszijden van het fietspad over de oude spoorbaan naar Groenlo. De projectontwikkelaar heeft omwonenden ingelicht over de plannen, maar die zijn niet blij met een door hekken omgeven zonnepark in een waardevol essenlandschap. Arjan van Unnik sprak daarom bij de gemeenteraadsvergadering van 28 maart in namens meer dan 70 buurtbewoners. . "Leg dit soort locaties niet meteen te snel vol. Kijk eerst naar andere mogelijkheden."

Dichterbij trafostation
goedkoper

In december stelde de gemeenteraad een kader vast, waarin de voorwaarden zijn vastgelegd voor medewerking aan zonneparken. Het kwetsbare landschap is daarbij leidend. Alleen in grootschalige ruilverkavelingsgebieden zou een groot zonnepark kunnen verschijnen. Volgens van Unnik is het Arresveld niet zo'n locatie. Het is het gebied tussen de dorpsrand en het Rommelgebergte, waar een eeuwenoude es staat. Die is weliswaar open en van een redelijk grote schaal, maar zeven hectares met zonnecellen tasten het aanzien van dit landschap ernstig aan. Van Unnik begrijpt wel waarom de projectontwikkelaar voor deze locatie heeft gekozen. Het ligt namelijk niet heel ver weg van het trafostation van TenneT. Voor grote zonneparken kost een kilometer leiding anderhalve ton euro. Dichterbij is goedkoper.

Alternatieven onderzoeken
De opbrengsten van het landgoed de Batenborg gebruikt de Vicarie Sancti Nicolai, die al bestaat sinds 1501, om beurzen voor studenten te financieren. Medewerking aan een zonnepark kan voor de Vicarie extra inkomsten betekenen. Van Unnik verzocht de gemeenteraad om in het landgoed nog geen zonnepark toe te staan. Hij verzocht om eerst naar andere alternatieven te kijken Hij doelde op het goed benutten van daken van bewoners en bedrijven of het gebruiken van gronden direct aansluitend aan de bebouwde kom, zoals bij de Rondweg west, waar eveneens plannen zijn voor een groot zonnepark. Als er uiteindelijk niet voldoende hectares gevonden kunnen worden voor de ambities van de gemeente, die 120 hectare zonnecellen wil, kan er over een paar jaar altijd nog naar het Arrisveld gekeken worden.

Minder vertrouwen in wijze
uitvoering

Tineke van der Linden vroeg de inspreker waarom hij nu pas kwam met zijn bezwaren. "We hebben toch al van alles besproken?" Ze doelde op het vastgestelde beleidskader. "Ik had veel vertrouwen in het beleid", reageerde Van Unnik, "maar ik heb minder vertrouwen in de wijze waarop het wordt uitgevoerd. Er zijn mogelijkheden om het beter aan te pakken." Tom van Beek van Voor Winterswijk vroeg of er al contact was geweest met Burgemeester en wethouders. Dat had Van Unnik wel geprobeerd, maar tot nu toe wilde B en W geen gesprek. Wethouder Tineke Zomer wilde nog niet reageren op de inspreker. "Dit is niet de juiste tijd en de juiste plek." Ze benadrukte dat B en W het beleid van de raad uitvoert. Van Unnik en andere buurtbewoners zullen hun zorgen en bezwaren nader toelichten in de verschillende fractievergaderingen.