(Een deel van) De Nozems en de Nonnen. Foto: PR
(Een deel van) De Nozems en de Nonnen. Foto: PR Foto:

'Nozems en Nonnen' gaan weer op pad

AALTEN - Al bijna vier jaar lang is de Oost-Achterhoek een bijzondere club met een al even bijzondere activiteit rijk: De Nozems en de Nonnen, die met hun oldtimer-bromfietsen toertochten door de Achterhoek maken. Ergens begin tot half april gaan ze weer op pad, afhankelijk van het weer.

Initiatiefnemers zijn Jan Heideman en Henk te Paske uit Aalten, ooit lagere schoolgenoten, die elkaar weer ontmoetten bij 'Rondje Winterswijk' in mei 2015. Bijna vier jaar later bestaat de groep uit ongeveer vijftig 'Nozems' en zes 'Nonnen', voornamelijk uit Aalten en Winterswijk, maar ook Dinxperlo en Lichtenvoorde zijn vertegenwoordigd.
De organisatievorm is even eenvoudig als doeltreffend: de leden zitten allemaal in een app-groep. Als er op korte termijn een mooie middag of avond op komst is, of er wordt een droog weekend voorspeld, gooit een Nozem of Non spontaan een voorstel voor een tochtje in de groeps-app. Meestal rolt er dan vanzelf een datum, tijd en startplaats uit. Met een opkomst die wisselt van zes tot twaalf deelnemers, worden de tochtjes gemaakt. De samenstelling van de groepen is behoorlijk willekeurig, maar op den duur kent iedereen elkaar toch. Over de routes zegt Jan: "De provinciale wegen en de fietspaden worden gemeden, we rijden zoveel mogelijk over B-wegen. Prettige bijkomstigheid bij de ritten is, dat het altijd mooi weer is, want er wordt alleen op korte termijn gepland. Héél toevallig doemt er halverwege de rit altijd een terrasje op." Er rijden niet alleen Zündapps en Kreidlers, maar ook Mobylettes, DKW's, Puchs, Vespa Ciao's, een Atala en Sparta's mee. Afhankelijk van de beschikbare tijd zijn die ritjes zo'n 30 tot 60 km lang.
Van oktober tot april is het te koud voor de tochtjes, maar dat tekort aan gezelligheid wordt dan weer helemaal goedgemaakt op de nieuwjaarsborrel in januari, helemaal in seventies-sfeer, met muziek die net zo oud is als de brommers. Inmiddels is de lente alweer op komst. Jan: "Als we dan weer het eerste tochtje in het voorjaar gaan rijden, dan voelt dat net als koeien, die weer voor het eerst de wei in mogen."

Deelname is gratis, en op eigen risico. Voor inlichtingen of een flyer: mail naar nozemsnonnen@hotmail.com.


Facebook: De Nozems en de Nonnen