Leerlingen uit klas en 4 , met juf Josien links en Yvonne Bellers rechts. Foto: Verona Westera
Leerlingen uit klas en 4 , met juf Josien links en Yvonne Bellers rechts. Foto: Verona Westera Foto:

Klas 3 en 4 aan het daldeejen

WINTERSWIJK - 'Steule an de kante en duftig daldeejen', dat was de oplossing van de woordzoeker in de dialectles op basisschool De Esch. Ruben had als eerste de oplossing en demonstreerde meteen maar even wat dan dat daldeejen eigenlijk is. Afgelopen donderdag kwam Yvonne Bellers van de bibliotheek Oost-Achterhoek een les geven in de streektaal. En gemakkelijk vonden de leerlingen van klas 3 en 4 het Achterhoeks dialect toch niet echt. De les werd gegeven in het kader van het project Wiesneus. Met dit project leren de kinderen 'speulenderwies achterhooks'.

Door Verona Westera

Dit jaar is het thema van het project Wiesneus 'Feest'. In het magazine Wiesneus staan 'leedjes, 'n recept, 'n verhaal, ne zeukplate, strips en nog völle meer...' zo prijkt op de cover. En dat allemoale in het Achterhooks. Het boekje wordt gebruikt in de lessen die gegeven worden door medewerkers van de Bibliotheken Oost-Achterhoek, West-Achterhoek en Achterhoekse Poort. Dit jaar worden op meer dan 50 schollen in de Achterhoek dialectlessen verzorgd. Wiesneus is een samenwerking van de bibliotheken met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

'Kinderen moeten dit eigenlijk gewoon leren'

"Het is voor de kinderen een kennismaking met hun streektaal", legt Yvonne uit. "Opa's en oma's spreken vaak nog wel dialect, soms ouders, maar bijna nooit met de kinderen", merkt Yvonne Bellers. "Het is zo jammer dat ze in het westen zo neerkijken op de taal uit het oosten", vindt Bellers. "De taal die op televisie gesproken wordt, is als het ware de norm, dialecten worden wat ondergeschoven."

"Wat is nu weer het woord voor boos?" Helleg? Zeg je dat zo? " Aan de hand van zoekspelletjes en verhalen leren de leerlingen toch een aantal echte Achterhoekse woorden. Niet alleen de kinderen gaan ijverig aan de slag met de zoekpuzzeltjes in het dialect. Juf Josien is misschien nog wel het meest fanatiek aan het schrijven en strepen. Gastgalerij", zo vindt de juf. Ze is ook zeker van plan de komende tijd met het magazine Wiesneus aan de slag te gaan in de klas.

Ook de band Normaal komt natuurlijk voor in de les. Als de Achterhoek Boogie Woogie van bekendste Achterhoekse band door de klas klinkt, gaan de voetjes van de vloer en is duidelijk dat het woord daldeejen zeker is blijven hangen bij de kinderen.