In deze nevel opeen afstand van 7500 lichtjaar worden nu sterren geboren. Foto:  NASA/Hubble Space Telescope
In deze nevel opeen afstand van 7500 lichtjaar worden nu sterren geboren. Foto: NASA/Hubble Space Telescope Foto:

'De mens tussen de sterren: wij zijn gemaakt van sterrenstof'

CORLE - 'De mens tussen de sterren: wij zijn gemaakt van sterrenstof' dat is de titel van de lezing van Henny Lamers, professor astronomie, bij Ankomm'n, op 26 maart.

Henny Lamers van het Sterrenkundig Instituut Universiteit van Amsterdam, is een begenadigd spreker. Zo weet hij ook lagere school leerlingen te boeien. Henny heeft voor Ankomm'n gekozen om een aantal keren thema's uit de astronomie te belichten. Op dinsdagavond 26 maart komt hij z'n eerste lezing voor de zomer bij Ankomm'n geven. Een aantal vragen waar Henny op in zal gaan: Wie op een heldere nacht naar de hemel kijkt zal ongetwijfeld verbaasd zijn over al die lichtpuntjes aan de hemel. Wat zijn sterren eigenlijk? Zijn ze er altijd geweest of worden er nog steeds sterren geboren? Hoe gaat dat en kunnen we het zien met grote telescopen? De zon is een heel gewone ster, hij staat alleen veel dichterbij dan de andere sterren. Het leven op de aarde is te danken aan de zon die met zijn straling de aarde verwarmt. De zon is al 4.5 miljard jaar oud en heeft nog genoeg energie om dat nog 4 miljard jaar vol te houden. Waar komt al die energie van de zon vandaan? Wat gebeurt er met de zon als de zonne-energie opraakt? Wat gebeurt er dan met de aarde? Astronomen kunnen aan de hemel sterren vinden van allerlei leeftijden. Er zijn sterren bij die veel ouder zijn dan de zon. Door die te bestuderen kunnen ze 'zien' wat er over 4 miljard jaar met de zon gaat gebeuren en hoe die aan zijn einde komt door een prachtige nevel uit te stoten en dan te 'sterven' als een witte dwerg ster. Zware sterren sterven met een ontploffing en laten een pulsar of een zwart gat achter. De gassen van die stervende sterren uitstoten, vormen na miljoenen jaren nevels waaruit weer opnieuw sterren ontstaan. De zon en de aarde zijn ontstaan uit zo'n nevel. Professor Lamers zal met mooie beelden van onder andere de Hubble Ruimte Telescoop op heldere wijze uitleggen hoe sterren ontstaan, leven en sterven. Hij zal aantonen dat mensen zijn gemaakt van sterrenstof. Er is ruim gelegenheid vragen te stellen. Na de zomer wordt de serie lezingen vervolgd.

De bijeenkomst begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Entree bedraagt 7,50 euro. Vooraf aanmelden moet in verband met het beperkte aantal zitplaatsen. Opgeven via info@hendriksfotografie.nl of tel. 06-16592571. Gastgalerij Ankomm'n is te vinden aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk-Corle.