Werk van Jocamijn Steen. Foto: Jacomijn Steen
Werk van Jocamijn Steen. Foto: Jacomijn Steen Foto:

Werk Jacomijn Steen te zien tijdens KunstOer

WNTERSWIJK - Een van de elf erfgoedlocaties waar KunstOer dit jaar tijdens Pinksteren wordt gehouden, is Erve Brookert in de Brinkheurne. Beeldend kunstenares Jacomijn Steen uit het Friese Buitenpost toont hier haar beelden van klei en glas. "Mensen uit mijn omgeving zijn mijn inspiratiebron." KunstOer is een driedaags evenement in Winterswijk waar erfgoed, kunst en de natuur prachtig samenkomen. Dit gebeurt tijdens Pinksteren (het weekend van 8, 9 en 10 juni). Belangstellenden kunnen elf bijzondere erfgoedlocaties bezoeken waar kunstenaars hun werk tentoonstellen.

Door Mary Wijnveen

Jacomijn Steen is geschoold aan de Klassieke Academie in Groningen, waar ze in 2016 afstudeerde. Ze maakt bronzen beelden, beelden van ovengevormd glas en beelden van klei die door het bakken hard worden. Voordat Jacomijn aan de opleiding begon, werkte ze samen met haar man jarenlang als consultatiebureau-arts in Afrika en Indonesië, een periode waar ze naar eigen zeggen veel inspiratie opdeed voor haar latere werk.

Portretten van mensen om ons heen
De portretten die Jacomijn tijdens KunstOer laat zien, zijn divers. Zo is er de serie 'Mijn dorp', haar afstudeerproject met 13 portretten waarvan ze er enkele meeneemt. "Het zijn portretten van mensen die op Erve Brookert gewoond zouden kunnen hebben", zegt Jacomijn tijdens een eerste bezoek aan de boerderij in de Brinkheurne op een zonnige zaterdagmiddag in februari. Heel raar is die gedachte niet; tot pakweg 10 jaar geleden was Erve Brookert nog bewoond. Bijzonder is ook de kijkdoos met portretten van zo'n 15 centimeter. Doordat er spiegeltjes omheen zijn geplaatst, lijken het er veel meer.

De mens als inspiratiebron
"De mensen om mij heen zijn mijn inspiratiebron", vertelt de kunstenares uit Friesland. "Ik geef hier vorm aan door de indrukken die andere mensen op mij maken te verwerken en te tonen middels mijn werk. Op die manier wil ik mensen aan het denken zetten; hoe ga je met je medemensen om? Accepteren wij elkaar zoals we zijn?" De vier beelden getiteld 'Geaccepteerd?' sluiten goed aan op dit thema; het zijn afbeeldingen van mensen van wie Jacomijn zich afvraagt of ze wel zo geaccepteerd worden in de huidige maatschappij.

De Israëliër en de Palestijn
Twee andere portretten die ze meeneemt naar Erve Brookert zijn de Israëliër en de Palestijn, een kunstwerk dat ze maakte naar aanleiding van een bezoek aan de bezette Westelijke Jordaanoever. Tijdens een eerdere expositie in Friesland was er de nodige commotie over; Jacomijn is erg benieuwd of dat tijdens KunstOer ook het geval zal zijn.

Alles nog intact op Erve Brookert
Behalve het werk van Jacomijn is een kijkje in en om Erve Brookert de moeite waard. De oude Saksische boerderij met hooischuur en origineel klompenhuis werd in 1875 gebouwd. Normaal gesproken is de boerderij met prachtige tuin alleen open voor gasten van camping Het Winkel, dus de openstelling tijdens KunstOer is een buitenkans. Erve Brookert verkeert nog grotendeels in de staat zoals toen het bewoond werd, compleet met originele houtkachel en de bedstedes waarin men sliep. Bijzonder zijn de afmetingen; het voorhuis is piepklein en de deuren zijn laag.

Bezoekers van KunstOer kunnen een route volgens langs elf unieke erfgoedlocaties, waar kunstenaars exposeren. Ga met de fiets, te voet of met de auto op bezoek bij bijvoorbeeld een Saksische boerderij, een theekoepel, kerk of oude fabriek. Geniet van schilderijen, beelden en keramiek, luister naar muziek of volg een workshop. De verschillende locaties meanderen door het coulisselandschap van Winterswijk met zijn kronkelende beekjes en houtwallen.
Meer over KunstOer: www.facebook.com/KunstOer. Meer over Jacomijn Steen: www.steengoedbeelden.nl.

Werk van Jacomijn Steen. Foto: Jacomijn Steen
Werk van Jacomijn Steen. Foto: Jacomijn Steen