Dennenoord wordt toch nog gesaneerd

WINTERSWIJK – In de gemeenteraadsvergadering van woensdag 27 februari stemden Winterswijks Belang (WB), VVD, GroenLinks, PvdA en D66 voor een amendement om toch nog Dennenoord te saneren en mee te werken aan verplaatsing van Verhaegh Trading. Hoewel deze variant al eerder de voorkeur had van de gehele gemeenteraad, werd er vorig jaar toch van afgezien, omdat de Provincie Gelderland niet bereid bleek om de helft van de kosten te betalen. Alleen de PvdA en GroenLinks wilden daarna de sanering toch doorzetten. Tijdens de onderhandelingen over een nieuwe coalitie hebben zij WB en VVD er van weten te overtuigen dat het de beste oplossing is. Hoeveel die gaat kosten, bleef onduidelijk. De gemeenteraadsleden mogen nog steeds niets in het openbaar zeggen over de financiële kant van de sanering.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ubel Zuiderveld (PvdA) zei dat zijn partij altijd voor sanering is geweest en dat er samen met de nieuwe coalitie een ultieme poging is gedaan om een goede oplossing voor Dennenoord te vinden. "Niet ten koste van alles. Er is veel geld mee gemoeid, maar het mag ook iets kosten." De variant die burgemeester en wethouders voorstelden, een herverkaveling van het bedrijventerrein, waardoor de geluidoverlast voor de buurt verminderd zou kunnen worden, kent volgens Zuiderveld alleen maar verliezers. Verhaegh Trading, omdat het bedrijf nog geen optimale werkomstandigheden heeft, de bewoners, omdat er in meer en mindere mate overlast blijft, en de recreanten rondom 't Hilgelo die ook hinder ervaren. "De gemeente zelf zal ook verliezer zijn, omdat Dennenoord een hoofdpijndossier zal blijven."
In het amendement van de vier nieuwe coalitiepartijen wordt B en W opgedragen binnen zes maanden te bekijken of variant vier, die uitgaat van verplaatsen van bedrijven en saneren, haalbaar is. Daarbij is duidelijk dat de nieuwe coalitie bereid is om hiervoor extra geld ter beschikking te stellen. Tegelijkertijd moet dan nagedacht worden over de herontwikkeling van Dennenoord. Zuiderveld vindt dat duurzaamheid, recreatie en wonen daarbij hand in hand kunnen gaan. Henk-Jan Tannemaat (WB) noemde het dossier Dennenoord de bekende zure appel, waar doorheen gebeten moet worden. Hij erkende dat WB een draai van 180 graden heeft gemaakt. Gesprekken met Verhaegh en de buurt hadden echter duidelijk gemaakt, dat de herverkaveling van Dennenoord alleen maar verliezers kent. "Nu zijn we er vanaf. Dat kunnen wij heel goed uitleggen aan Winterswijk." Ook Tineke van der Linden van de VVD vond dat het tijd was om knopen door te hakken. "Verhaegh kan nu elders echt ondernemen. Wij willen geen halfbakken oplossing."
Het CDA stemde als enige tegen het amendement. Wim Wassink bleef achter het voorstel van B en W staan. "Ook wij vinden saneren een goede keuze, maar dat is te duur. We gaan nu heel veel geld uitgeven voor één bedrijf. We mogen het bedrag niet noemen, maar het is heel veel geld." Het CDA kan dit niet uitleggen aan de Winterswijkse bevolking. Wethouder Wim Elferdink (CDA) deed geen poging meer om de meerderheid van de raad op andere gedachten te brengen. Hij begreep dat variant vier de beste oplossing is. "Die hebben wij echter niet aan de raad voorgelegd, omdat dit in strijd is met eerdere besluitvorming. De raad kan altijd een andere beslissing nemen."