Van links naar rechts: Karin van den Dikkenberg, Lynn Karsyns en Johan Wilterdink. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Karin van den Dikkenberg, Lynn Karsyns en Johan Wilterdink. Foto: Verona Westera Foto:

Bibliotheek op School geopend in OBS 't Waliën

WINTERSWIJK - Afgelopen vrijdag was het feest op basisschool 't Waliën. Niet alleen werden de verjaardagen van alle juffen en meesters gevierd, mochten de kinderen uit groep 1 en 2 verkleed naar school en was er 'Waliën got Talent' voor alle leerlingen, maar vrijdag werd ook officieel de Bibliotheek op School geopend.

Door Verona Westera

Na de felicitaties en de polonaise door de juffen nam directeur Johan Wilterdink het woord. Ook hij had een act voorbereid in het kader van 'Waliën got Talent'. Als een geoefende illusionist toverde hij, samen met Jelte Huiskamp, voorleeskampioen van de school, aan de hand van een aantal sommen het cijfer 1089 tevoorschijn. Jelte haalde het tiende boek van links uit de kast, zoals berekend en opende daarmee officieel de nieuwe bibliotheek. Op bladzijde 8 las hij de 9e regel, zoals uit het berekende getal. Daarmee was de illusie geslaagd, want juist deze regel stond op het gesloten briefje van de directeur. Verbazing alom, maar de bibliotheek was geopend.

Vrijwilliger van de schoolbieb Annette kreeg uit handen van Karin van den Dikkenberg en Lynn Karsyns van de Bibliotheek Oost-Achterhoek het eerste boek overhandigd.

Karin van den Dikkenberg heeft vanuit de Bibliotheek Oost-Achterhoek geholpen bij het opzetten van de Bibliotheek op School. "In eerste instantie heb ik gesprekken gevoerd met de leerkrachten om te bekijken welke boeken er nodig waren. Vervolgens is in samenspraak een collectie samengesteld, ook met de boeken die al op school waren. De boeken van school zijn in het systeem van de Bibliotheek Oost-Achterhoek ingewerkt", legt ze uit. Zo is als het ware een minivestiging van de bibliotheek Oost-Achterhoek ontstaan in de school. "De bibliotheekpasjes kunnen hier gebruikt worden voor uitleen, maar ook in de grote bibliotheek. Zo kunnen ook de boeken daar en hier ingeleverd worden", aldus Van den Dikkenberg. "Dit systeem is opgezet om zo te kunnen monitoren wat er wordt gelezen en waar de behoefte ligt, daarop in te spelen en daardoor kinderen te stimuleren om te lezen." Leerlingen en Leerkrachten kunnen ook periodiek aangeven welke boeken zij graag in de schoolbibliotheek zouden willen hebben.
Top tien
De leerlingen mogen verder nog per klas een top tien van favoriete boeken samenstellen. Boekhandel Kramer stelt deze 80 gekozen boeken voor de bieb ter beschikking.

De Bibliotheek Oost-Achterhoek heeft in de gemeenten Berkelland en Oost Gelre al bibliotheken op basisscholen ingericht. In Winterswijk had OBS Woold vorig jaar de primeur, nu volgt dus 't Waliën in Huppel. Daarnaast zijn er vergevorderde plannen voor de basisscholen Miste-Corle en Kotten.

Met de Bibliotheek op School slaan de school en de Bibliotheek Oost-Achterhoek de handen ineen en komt er veel meer aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis.
Rianne van Eijnatten, consulent educatie van de Bibliotheek Oost-Achterhoek: "We willen kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen en ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet. De bibliotheek helpt op basisscholen om deze doelen te bereiken. Dat doen we met deskundige lees/mediaconsulenten, met inspirerende boeken en met een goede digitale lees- en leeromgeving."