Tom van Beek, op aandringen van velen terug in de gemeenteraad. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Tom van Beek, op aandringen van velen terug in de gemeenteraad. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Tom van Beek keert terug in de gemeenteraad

'Tom ga er zitten, dit gaat niet goed'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Omdat Inge Klein Gunnewiek op donderdag 28 februari in de gemeenteraad wordt gekozen als wethouder, is haar raadszetel vacant geworden. De eerste van de VVD-kieslijst, die voor deze zetel in aanmerking komt is Tom van Beek. Hij accepteert de zetel en keert daardoor na vier maanden al weer terug in de gemeenteraad, maar niet voor de VVD. Hij zal nu de eenmansfractie 'Voor Winterswijk' vormen. Hij kan niet instemmen met de keuze die de VVD heeft gemaakt voor een coalitie met Winterswijks Belang, PvdA en GroenLinks. Dat wordt volgens Van Beek een financiële ramp voor Winterswijk. "Ik doe dit niet uit rancune, mijn achterban vraagt er om."

Helemaal zelf verdiend
Meteen nadat duidelijk was geworden, dat er een nieuwe coalitie was ontstaan zonder de grootste partij het CDA, kreeg Van Beek veel reacties. "Op Facebook, via What's app, in de winkel, overal waar ik kwam werd ik er op aangesproken. Tom, ga er zitten, dit gaat niet goed." Een week geleden had hij echter nog geen keuze gemaakt, want hij wilde er alleen aan beginnen als hij een voldoende grote steunfractie had. Die is er inmiddels, al zijn er nog geen mensen die commissielid willen worden. Voor Van Beek is het overnemen van de VVD-zetel geen zetelroof. "Ik heb meer dan 500 voorkeurstemmen gehad. Ik heb deze raadszetel helemaal zelf verdiend. Ik vertegenwoordig een grote groep mensen."

Arm als een kerkrat
Als de VVD een nieuwe coalitie samen met het CDA had gevormd en mogelijk een andere partij, dan was er met hem te praten geweest om weer onderdeel van de VVD-fractie te worden. Zo'n coalitie had hij logisch gevonden en ook daarin had de partij afspraken kunnen maken over meer woningbouw en de koopzondagen, denkt hij. "In oktober heeft de VVD nog tegen de begroting gestemd vanwege de hoge financiële risico's. Die zijn alleen maar hoger geworden. Met al die nieuwe ambities is Winterswijk in 2040 zo arm als een kerkrat."

Van Beek vindt ook wel dat er enkele mooie dingen in het coalitieakkoord staan, zoals de extra aandacht voor bedrijvigheid. Maar zaken als het cultuurkwartier, de versnelde aanpak van de Markt en de winkelstraten en het duurzaamheidsfonds kosten volgens hem veel te veel geld. Het evenwicht is zoek. Van Beek vindt dat er meer in de wijken en in de speeltuinen moet worden geïnvesteerd. Zorgen maakt hij zich om het achterstallige onderhoud van vele wegen. "Zo meteen hebben we een prachtig centrum met nieuwe wegen, maar daarbuiten loopt alles vast."

'Oppositie kan extra stem gebruiken'
In oktober stopte hij als raadslid, omdat hij te vroeg was gaan wonen in het pand, dat verbouwd zou worden tot zijn nieuwe woning. Het had toen nog geen woonbestemming. Van Beek erkende dat hij fout was geweest en vond dat hij op dat moment geen raadslid meer kon zijn.

Inmiddels is alles goed geregeld en kan er hem niets meer verweten worden. Hij voelt zich niet belemmerd om terug te keren in de gemeenteraad, Van Beek zal weer het geluid laten horen, dat zijn achterban van hem gewend is. Hij zal aandacht blijven vragen voor bedrijvigheid, ook die in het buitengebied.

Het kan zijn dat er nu een zaadje is gelegd voor een nieuwe partij, maar de opbouw daarvan heeft nog niet de prioriteit. Eerst wil hij zich weer volledig inzetten als raadslid op de manier die de mensen van hem gewend zijn. "De oppositie kan wel een extra stem gebruiken. " Bij hem kan iedereen zijn ei kwijt. Voorwaarde is wel dat ambities niet over de top en betaalbaar zijn.