Links winnares Tess te Boome, verder op de foto: Merel Vierkant, Merel Floors, Emily Dignath, Yrsa Goossens, Jelte Huiskamp, Sem Hengeveld en Hidde Hamer. Foto: Clemens Bielen
Links winnares Tess te Boome, verder op de foto: Merel Vierkant, Merel Floors, Emily Dignath, Yrsa Goossens, Jelte Huiskamp, Sem Hengeveld en Hidde Hamer. Foto: Clemens Bielen

Tess te Boome wint voorleeswedstrijd

WINTERSWIJK- Op woensdagmiddag 20 februari vond in de Openbare Bibliotheek Winterswijk de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Een initiatief van de Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken om het lezen te promoten. Acht basisscholen uit Winterswijk hadden, na voorrondes op school, een leerling afgevaardigd om een fragment voor te lezen uit een door henzelf gekozen boek.

Door onze verslaggever

Een korte inleiding over het boek en het fragment hoorde ook bij de presentatie. Om de zenuwen een beetje de baas te worden, voerde Yvonne Bellers vooraf nog een kort gesprekje met de kandidaat, die op de achtergrond nog eens op een groot scherm geprojecteerd stond. Opvallend vaak met een hond, een diersoort die zich blijkbaar graag laat voorlezen.

De jury, bestaande uit kinderboekenschrijfster Christine Linneweever, Ellen Nijman van boekhandel Bruna en de winnares van vorig jaar, Noor ten Dolle, had geen gemakkelijke opgave, want de verschillen waren niet groot. Het voorlezen werd niet alleen beoordeeld op tempo, intonatie, contact met het publiek, maar er werd ook gekeken naar het overbrengen van emotie op het publiek en of het een pakkend fragment was. Om de spanning voor de aanwezige ouders nog wat op te voeren, maar voor de kinderen wat af te zwakken gaf Christine Linneweever nog een inleiding, waarin zij openhartig vertelde over de moeite, die zij op de basisschool had met leesvoordrachten. Zij stak daarmee de kandidaten een hart onder de riem.


Lees verder op pagina 7

De winnares leest voor. Foto: Clemens Bielen