Na sloop van het bouwbedrijf zal hier een zorg-wooncomplex gebouwd worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Na sloop van het bouwbedrijf zal hier een zorg-wooncomplex gebouwd worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Nieuw woon-zorgcentrum aan de Wooldseweg

Woningen bestemd voor huidige 81 bewoners van de Vredense Hof

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op 28 november 2018 heeft de stichting Zorgcombinatie Marga Klompé een verzoek ingediend om "een positieve grondhouding en adhesie uit te spreken" voor het plan om een woon-zorgcentrum aan de Wooldseweg 10-12 te realiseren. Daar zouden dan 64 – 72 appartementen kunnen worden gebouwd. Op deze locatie ligt nu een bouwmaterialenbedrijf, dat aangekocht en gesaneerd zal moeten worden. Burgemeester en wethouders willen in principe medewerking verlenen aan het plan onder de voorwaarde dat het aantal zorgwoningen niet in aantal toeneemt.

Nadere afspraken met Marga Klompé in intentieovereenkomst
Dat aantal woningen zal niet toenemen, omdat de nieuwe woon-zorgwoningen bedoeld zijn voor 81 bewoners, die nu nog op de Vredense Hof wonen. Het toekomstbestendige woon-zorgcentrum is bedoeld voor ouderen met verschillende zorgaanvragen. Voor de woningen en de algemene ruimten is 6000 tot 7000 vierkante meter nodig, verdeeld over vier bouwlagen. Het park en bosje dat tussen het huidige bouwmaterialenbedrijf en de spoorzone ligt wil Marga Klompé tot een "openbare toegankelijke parkachtige omgeving" inrichten. Wanneer B en W in principe medewerking wil verlenen aan een verzoek, kan de initiatiefnemer aan het werk om een concreet verzoek voor te bereiden en in te dienen voor een omgevings- en bouwvergunning. In dit geval zal de gemeente met Marga Klompé nadere afspraken vastleggen in een intentieovereenkomst, waarin een aantal zaken worden geconcretiseerd.

Spoorbosje in tact laten
Het terrein van het bouwmaterialenbedrijf is nog niet aangekocht. Na aankoop zal het deels gesaneerd moeten worden. Het is al bekend dat er sprake is van bodemvervuiling en dat er asbesthoudende opstallen zijn. Hiervoor zal een bodemsaneringsplan worden opgesteld. De gemeente is bereid als eigenaar van het naastliggende plantsoen en het "spoorbosje", dat spontaan is ontstaan, maar waarin ook spontaan "informele" paden zijn ontstaan omdat buurtbewoners er al dan niet vergezeld van een hond wandelen, te betrekken bij het plan. Wel wordt geadviseerd om de omvang van het bosje gezien het voorkomen van allerlei broedvogels en zelfs de zeldzame iepenpage in omvang intact te laten. De woon-zorgwoningen moeten daarom zoveel mogelijk op de bedrijfslocatie worden gerealiseerd.

Betrokkenen informeren
Het plangebied is nog niet in eigendom van Marga Klompé. Ook waren bewoners en medewerkers op het moment van het besluit dat genomen is op 12 februari nog niet geïnformeerd. Daarom werd tot dan terughoudend omgegaan met het communiceren van de plannen met betrokkenen. Nu het principebesluit van B en W op 19 februari openbaar is geworden wordt van Marga Klompé verwacht dat het alle betrokkenen zal inlichten. De zorgcombinatie is op 12 februari of snel daarna al op de hoogte gesteld van het B en W-besluit.