Sterftecijfer opnieuw gestegen door griepepidemie

Sterftecijfer opnieuw gestegen door griepepidemie

ACHTERHOEK - In 2018 zijn meer dan 153.000 mensen overleden in Nederland waarvan 65 procent is gecremeerd. In Gelderland overleden 18391 mensen en koos 61% voor een crematie. Het totaal aantal overledenen is met 2 procent flink gestegen in vergelijking met 2017. De grootste oorzaak van de stijging is de griepepidemie begin van het jaar. Door de groei van het aantal alleenstaande ouderen ziet Monuta steeds vaker dat het lastig is om een opdrachtgever voor een uitvaart te vinden.

"Een waardig afscheid organiseren start met het contact met een opdrachtgever," zegt Roos Zwetsloot, directeur Uitvaartzorg Monuta. "Vaak is dat een nabestaande van de overledene die de uitvaart samen met de uitvaartverzorger regelt. Het afgelopen jaar merkten we dat het steeds meer zoeken is naar een opdrachtgever voor de uitvaart van een alleenstaande oudere.
Ze hebben hun partner verloren of zijn gescheiden en op zichzelf aangewezen. Het kan zijn dat de overledene geen actieve relaties meer had. Daarom is het van belang om al in leven hierover te praten en oog te hebben voor de ouderen in onze maatschappij", aldus Zwetsloot. Alleenstaande ouderen kunnen zich op verschillende manieren voorbereiden op het afscheid.
Gelderland telde in 2018 2.060.267 inwoners, waarvan 326.333 eenpersoonshuishoudens. Twintig procent van de inwoners heeft een leeftijd boven de 65. Zeven op de tien Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Om een uitvaartverzekering uit te keren is het noodzakelijk om een begunstigde, vaak de opdrachtgever van de uitvaart, te benoemen. Het is aan te raden om een begunstigde in leven al te kiezen en deze vast te leggen in uitvaartwensen.

In 2018 is het aantal crematies landelijk gestegen met 1 procent naar 65 procent. In Gelderland koos 61 procent van de mensen voor een crematie.