De veteranen zijn al jarenlang aanwezig bij de dodenherdenking. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De veteranen zijn al jarenlang aanwezig bij de dodenherdenking. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Burgercheque voor Veteranen Comité

WINTERSWIJK – Elk half jaar kent de gemeenteraad burgercheques toe. Deze cheques zijn ingesteld om kleine initiatieven te belonen, die bijdragen aan de leerbaarheid van Winterswijk. Een werkgroep uit de gemeenteraad beoordeelt de aanvragen en doet een voorstel aan de raad. Per half jaar is er 3750 euro beschikbaar. In de tweede helft van 2018 zijn er twee aanvragen binnengekomen. De werkgroep stelt voor om alleen 965 euro toe kennen aan het Veteranen Comité voor de oprichting van een stichting.

Door Bernhard Harfsterkamp

Herkenbare plek in Winterswijkse samenleving
De in Winterswijk levende veteranen, die betrokken zijn geweest bij verschillende vredesmissies, streven er naar om activiteiten te organiseren, waarbij veteranen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat ook de andere Winterswijkers meer weten van de inzet van deze mensen bij verschillende missies. De laatste jaren zijn ze al zichtbaar bij de dodenherdenking, waarbij de veteranen een krans leggen.

Om de activiteiten beter te kunnen organiseren vinden ze de oprichting van een stichting noodzakelijk. De werkgroep burgercheques vindt dit een belangrijke stap om een herkenbare plek in de Winterswijkse samenleving te verkrijgen.
Al eerder geld voor soortgelijke activiteit
Ook het Gezelligheidskoor Gewoon Hollands heeft voor het verzorgen van een aantal optredens in verzorgingshuizen en voor ouderenverenigingen een beroep gedaan op een burgercheque. De werkgroep heeft deze afgewezen, omdat er al eerder een cheque is toegekend voor een vergelijkbare activiteit in 2016.
Volgens de subsidieverordening is het dan niet mogelijk om in de eerste vier jaren daarna hiervoor geld ter beschikking te stellen. Bovendien vindt de werkgroep dat een groot deel van de kosten uit de begroting van het koor van commerciële aard zijn en niet rechtstreeks betrekking hebben op de activiteit.