Een bijzondere avond voor kijkbuiskinderen. Foto: PR
Een bijzondere avond voor kijkbuiskinderen. Foto: PR

Patrick Bremmers verhaalt over vijftig jaar oude Fabeltjeskrant

WINTERSWIJK - Mijnheer De Uil, Lowieke de Vos, Bor de Wolf, Meneer de Raaf en Juffrouw Ooievaar: voor miljoenen Nederlanders zijn dit bekende namen. Iets meer dan vijftig jaar geleden waren de bewoners van het Dierenbos voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien. Mediajournalist Patrick Bremmers haalt op donderdag 28 februari in het Doopsgezinde kerkje op bijzondere wijze herinneringen op aan de Fabeltjeskrant. Aanvang 20.00 uur.

Bremmers is samensteller van het boek 'Hallo Mijnheer de Uil'. Daarin wordt de totstandkoming van dit unieke programma verteld. Het boek staat bol van de foto's van alle fabeldieren en is aangevuld met exclusief archiefmateriaal. Voor de lezing in Winterswijk heeft Patrick Bremmers een beroep gedaan op de collectie van het Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, de schatkamer van de Nederlandse televisie en radiogeschiedenis.
Afgelopen september was het precies vijftig jaar geleden dat Mijnheer De Uil dagelijks voorlas uit de Fabeltjeskrant over de avonturen van zijn medebewoners. De Fabeltjeskrant was bedoeld voor kinderen, maar de verhalen en het bijbehorende gedrag van de dieren nestelden zich snel in het collectieve geheugen. Ook een halve eeuw later klinken allerlei uitdrukkingen nog steeds bekend. Van het haastig uitgesproken 'tuut-tuut-tuut' van Truus de Mier tot de 'lekkere hapjes' van Lowieke de Vos, van de in het Enge Bos uithuilende Bor de Wolf tot Zoef de Haas, de haastige assistent van de bazige Juffrouw Ooievaar. En wie een waterpomp zoekt denkt onwillekeurig aan de klussende broers Ed en Willem Bever.
Patrick Bremmers kent de personages en de verhalen achter de meer dan 1600 afleveringen die van de Fabeltjeskrant zijn gemaakt – van het begin in 1968 tot de laatste aflevering in 1990. Die kennis verwerkt hij in een lezing, die wordt aangekleed met bijzondere en soms unieke televisiefragmenten.
'Hallo, Mijnheer De Uil! Waar brengt u ons naar toe?' Nou: naar het Doopsgezinde kerkje in de Torenstraat in Winterswijk, op donderdag 28 februari.
Kaarten kosten 10 euro en zijn te bestellen via info@boekhandelkramer.nl of tel 0543-512173 of bij Boekhandel Kramer aan de Wooldstaat. Prijs is inclusief kop koffie of thee.


www.boekhandelkramer.nl