Het voorbereidend team met links Freerk Hovinga en onder hem Petra Schaap. Foto: Leander Grooten
Het voorbereidend team met links Freerk Hovinga en onder hem Petra Schaap. Foto: Leander Grooten

Kliederen in de kerk bij Protestantse Gemeente

WINTERSWIJK – Kerkbanken staan er inmiddels al niet meer in de Zonnebrinkkerk, maar gerieflijke stoelen. De moderne tijd rukt in die zin op. Maar de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) maakt het nog bonter door de kliederkerk te introduceren. Een nieuwe manier van het geloof beleven die voor zowel jong als oud door heel het land terrein wint. De innovatieve kartrekkers Petra Schaap en Freerk Hovinga vertellen erover.

Door Leander Grooten

In 2018 liet de PGW onderzoeken hoe zij de jongere doelgroep kan aanspreken in geloofsbeleving. Want dat zij niet meer naar de 'normale' kerkdiensten kwamen, was zichtbaar. Wat ook bekend is, is dat geloven en spiritualiteit onverminderd populair is. Ergens is er een leemte ontstaan tussen kerkgang en de interesse van de gelovige. Uit het onderzoek kwam als handreiking om creativiteit in combinatie met een maaltijd te organiseren. De Kliederkerk bood hierin een antwoord.

Pimpelpaarse Jacobstoren
Bij de naam zal menig kerklid de rillingen over de rug gaan. Het Godsgebouw vol kliederen heeft niet meteen een positieve connotatie. "We gaan niet met spuitbussen de Jacobstoren geel spuiten", stelt predikant Freerk Hovinga gerust. "De Kliederkerk is een concept dat al door tientallen kerken in Nederland is omarmd en geen kerkgebouw is pimpelpaars geworden."

Lokale accenten
Hoewel het initiatief al veel navolging heeft gekregen in den lande, is elke Kliederkerk anders. Petra: "Afhankelijk van wat praktisch kan, wat de gemeente wil en wat de organisatie bedenkt." In Winterswijk staan vooral plezier en toegankelijkheid voorop. Jong en oud moet het kunnen begrijpen. "En je hoeft dus echt niet stil te zitten luisteren, we gaan wat doen, op een speelde, creatieve manier," vertelt zij enthousiast, "dat kan dansend, schilderend, sportend, enzovoorts." Op 17 februari draait het om het Bijbelverhaal van Abraham. Freerk vult aan: "Verhalen zijn belangrijk, vraag dat de oudere generatie maar, maar ook de kleine kinderen."

Missionair
Het vergt enig voorstellingsvermogen om het kerkvolk dansend hun geloof te laten uiten. Is dit niet een kinderactiviteit? Petra, zelf moeder van drie kinderen, is resoluut: "Nee, dit is een gezamenlijke activiteit van jong en oud. Kinderen hebben wel speciale aandacht. Dat mag ook wel, in de kerk gaat de meeste tijd uit naar volwassenen." Hovinga voegt toe: "Binnen kerkelijke kringen heet dit een missionaire vorm van kerk-zijn." Dit houdt in dat de kerk in de samenleving staat en daarmee aan de slag gaat. "De kerk is er niet alleen voor de kerkleden, maar voor iedereen die betrokken wil zijn bij geloven."

Drie onderdelen
Op 17 februari vindt de aftrap plaats in de Zonnebrinkkerk in Winterswijk. Een Kliederkerk bestaat uit samen ontdekken, samen vieren en samen eten. In twee uur tijd wordt er creatief gewerkt, is er een korte viering die is toegesneden tot en met de jongste bezoekertjes en eindigt het met een maaltijd. "Die combinatie maakt de Kliederkerk tot een feestelijk gebeuren, dat zien we overal in het land."

Enthousiasme
De organisatie weet dat dit aan zal slaan. "We hebben er dan ook meteen een paar meer gepland, namelijk op 19 mei en 17 november." Zij die de eerste keer afwachten, kunnen later in het jaar alsnog aansluiten. De organisatie heeft er in elk geval al veel zin. "We zien mooie dingen gebeuren bij de PGW in 2019, zoals ook de musical die we met de hele gemeente gaan uitvoeren dit jaar." Iedereen is (gratis) welkom op 17 februari, maar opgeven is handig, om niet met te weinig materiaal of teveel eten te blijven zitten.

Opgave en info: Freerk Hovinga, 0543-769084 – kliederkerkwinterswijk@gmail.com. Kliederkerk, 17 februari, 15.00-17.00 uur, Zonnebrink 61, Winterswijk