Goede sportaccommodaties nog beter gebruiken

Goede sportaccommodaties nog beter gebruiken

WINTERSWIJK – In het politiek forum van donderdag 7 februari stond het sportbeleid centraal. De gemeente wil een nieuwe sportnota formuleren en sprak daarover met raads- en commissieleden, maar ook met diverse vertegenwoordigers van sportverenigingen en andere maatschappelijke organisaties, zoals de ouderenbonden. Wethouder Wim Aalderink mocht de bijeenkomst samenvatten. Hij concludeerde dat Winterswijk veel goede sportaccommodaties heeft en dat de gemeente daar de laatste tien jaar flink in heeft geïnvesteerd. Voor de komende jaren is de uitdaging om nog meer mensen te laten sporten en doelgroepen als ouderen en mensen met een smalle beurs te bereiken, die vaak te weinig bewegen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Niet alle kinderen doen aan sport
Dat sporten en bewegen goed is voor de gezondheid werd niet ontkend. Toch doen nog lang niet alle Winterswijkers, van jong tot oud, er aan mee. De gymlessen in het onderwijs zijn niet voldoende om overgewicht tegen te gaan en tot een gezondere leefstijl te komen. Daarvoor zijn ook lessen over gezonde voeding nodig, maar er ligt nog een uitdaging buiten schooltijd. Lang niet alle kinderen en jongeren doen aan sport en beweging. Vaak zijn hiervoor financiële redenen. Niet iedereen kan het betalen. Via het jeugdsportfonds probeert de gemeente daar wat aan te veranderen, maar het budget daarvoor is niet groot genoeg."Hopelijk zijn hiervoor binnenkort meer middelen beschikbaar", zei Suzanne de Jong, die zich voor de gemeente met sport bezig houdt en een beeld schetste hoe het met sporten en gezondheid is gesteld in Winterswijk.

Meer vrijwilligers gewenst
De eigen bijdrage van de sportverenigingen is in de periode dat het slechter ging met de Nederlandse en Winterswijkse economie hoger geworden. In de afgelopen jaren is al een aantal keren in de gemeenteraad gesuggereerd deze bijdrage weer te verminderen, maar een besluit is daar nog niet over genomen. Misschien kan de discussie over de nieuwe sportnota er toe leiden dat de bijdrage wel wordt verlaagd. De Jong gaf in ieder geval al aan dat dit de bedoeling zal zijn. Zij wees ook op een zwak punt, waar niet alleen sportclubs maar alle verenigingen mee te maken hebben: het toenemend gebrek aan vrijwilligers. De Winterswijkse Uitdaging doet zijn best om allerlei verengingen te helpen, maar het blijft een zorg voor de komende jaren.

Meer ouderen laten bewegen
De vergrijzing kwam eveneens ter sprake. Hans van Lith, die als voorzitter van de seniorenraad aanwezig was, wees erop dat 46% van de Winterswijkers ouder is dan 50. Veel senioren doen te weinig aan sporten en bewegen. Hij noemde als reden dat een deel van de ouderen vereenzaamd is, het niet kan betalen en laaggeletterd is. "Hoe bereik je deze mensen. Hoe laat je ze meer bewegen?" Daar kwamen nog niet meteen duidelijke antwoorden op. De Jong noemde de beweegmakelaar, de tussenpersoon tussen bewoners en sportverenigingen, die inmiddels voor de gemeente werkt, die daarbij kan helpen. Ook werd er gewezen op aangepaste sportvormen voor ouderen. Het beter gebruiken van de buitenruimte kan eveneens helpen. "Zien bewegen doet bewegen", zei wethouder Aalderink.