Ilse Saris was nog niet toe aan een afscheid. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ilse Saris was nog niet toe aan een afscheid. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Saris: 'Ik had het graag anders afgerond'

Plotseling einde politieke carrière in Winterswijk

WINTERSWIJK - Een week geleden was er voor Ilse Saris nog geen enkele reden om te denken dat zij binnenkort geen wethouder meer zal zijn. Zelfs niet nadat het CDA na afloop van de tumultueus verlopen raadsvergadering besloot het vertrouwen in coalitiepartner Winterswijks Belang (WB) op te zeggen. Saris en fractievoorzitter Wim Wassink gingen er vanuit dat er een nieuwe stabiele coalitie met het CDA gevormd zou worden. Er waren zelfs al goede gesprekken geweest met de VVD, maar deze partij koos er dinsdag voor te gaan samenwerken met WB, PvdA en GroenLinks. "We waren verbaasd, verbijsterd, teleurgesteld en diep bedroefd."

Nog steeds geen spijt van breuk
Dinsdag reageerde het CDA met een korte reactie op Facebook. Saris en Wassink wilden zelf nog geen commentaar geven over de voor het CDA onverwachte wending, maar op vrijdag 8 februari waren Ilse Saris en Wim Wassink bereid om terug te blikken op een bijzondere week, niet alleen voor henzelf, maar ook in de geschiedenis van de Winterswijkse politiek. Spijt over de breuk met WB is er nog steeds niet. "We hebben na de raadsvergadering bij elkaar gezeten en gezegd dat dit niet kon. We laten ons niet piepelen", zegt Wassink. Saris vindt dat Wim Elferdink, de sterk bekritiseerde wethouder van het CDA, nooit een kans heeft gekregen van WB. "Er is veel te veel op de man gespeeld." Ze spreekt zelfs van karaktermoord. Het besluit om niet meer te willen terugkeren in een volgende coalitie heeft Elferdink zelf genomen. Er is door het CDA geen druk op hem uitgeoefend. "Ik vind het knap dat hij het belang van Winterswijk voorop heeft gesteld."

Verbazing over WB
Binnen het CDA is er vooral verbazing over het optreden van WB. "Het begon in oktober met de felle kritiek van Tannemaat in de eerste termijn van de begrotingsbehandeling", zegt Wassink. "Die verraste ons. Daarvoor hadden we een coalitieoverleg gehad waarin WB heel tevreden was over de begroting. Ook over duurzaamheid. Een beetje dualisme mag, maar het neersabelen van een wethouder door een coalitiegenoot gaat te ver." De klacht van WB dat de partij zich niet goed genoeg vertegenwoordigd voelde door het college van B en W begrijpt Saris niet."Dat moet je dan je eigen wethouder op aanspreken." Ze vindt dat er een uitstekend coalitieakkoord lag, waarin WB goed bediend is. Daarin was ook een akkoord bereikt om het met drie wethouders uit te voeren. Om de ambities goed te kunnen realiseren wilde WB sinds oktober een vierde wethouder toevoegen. "Dan hadden we het coalitieakkoord open moeten gooien en ook over andere onderwerpen moeten spreken."

Akkoord met VVD leek binnen bereik
Na het opzeggen van het vertrouwen in WB werd er druk gebeld tussen de verschillende fracties. "Het was voor de hand liggend om met de VVD te praten over een stabiele meerderheid", zegt Saris. "Zondag leek het erop dat we het eens zouden worden met de VVD en dat we nog zouden onderzoeken welke derde partij deel zou kunnen nemen aan de coalitie." Maandagavond was er opnieuw een gesprek van CDA en VVD en werd er een vervolgafspraak voor de dinsdagavond gemaakt. Die werd dinsdags afgezegd, omdat de VVD met de andere partijen een akkoord had bereikt. "Er was voor ons geen enkele aanleiding om te denken dat de VVD een andere kant op zou gaan", zegt Saris. "Hebben wij het zo verkeerd gezien en gehoord? Ik had het volste vertrouwen in de mensen met wie ik op basis van vertrouwen had samenwerkt. In dat vertrouwen is wel een barst gekomen."

Slecht voor Winterswijk
Inge Klein Gunnewiek, fractievoorzitter van de VVD heeft het anders ervaren. "De gesprekken met het CDA waren goed. Maar wij hebben meteen aangegeven dat we ook met andere partijen in gesprek waren. Die gesprekken verliepen beter. Wij hebben de indruk dat we met WB, GroenLinks en PvdA beter en sneller onze plannen kunnen realiseren." Dat betekent dat er na bijna negen jaar een einde komt aan het wethouderschap van Ilse Saris. Haar inzet werd door velen in en buiten Winterswijk gewaardeerd. Ze werd gekozen tot beste bestuurder van een kleine gemeente. Ze behaalde als lijsttrekker van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zeven zetels. Vanwege de vele stemmen die op haar en haar partij zijn uitgebracht heeft ze de meeste moeite met de onverwachte wending. De afgelopen dagen heeft ze reacties gekregen van vele Winterswijkers, die niet begrijpen hoe het mogelijk is dat de grootste partij niet meer welkom is in een coalitie. "Ik had het graag anders afgerond", zegt Saris over het naderende einde van haar wethouderschap. "Ik ben teleurgesteld, maar niet verbitterd en haatdragend. Kennelijk hoort dit bij het politieke spel. Gelukkig maken we dit niet zo vaak mee in Winterswijk. Ik zal mijn best doen om snel een andere baan te vinden." Zorgen over de toekomst van Winterswijk heeft ze wel. Ze verwacht dat de nieuwe coalitie nog meer ambities zal hebben, die meer geld zullen kosten. "Deze politiek onstabiele situatie is slecht voor Winterswijk, de ambtelijke organisatie en de regio".