Breuk in coalitie van CDA en WB

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Het CDA heeft het vertrouwen opgezegd in coalitiepartij Winterswijks Belang. Hoe de crisis zal worden opgelost, is nog de vraag. Het CDA wil op zoek naar een nieuwe, stabiele en werkbare coalitie. Tot er nieuwe afspraken zijn, blijven de wethouders de lopende zaken afhandelen.

Ilse Saris was ook verbaasd over een opmerking van WB in de media vooraf aan de vergadering, dat de partij misschien wel een motie van afkeuring over wethouder Elferdink zou steunen. "Je eigen wethouder en die van je coalitiepartner behandel je met respect en die steun je. Dat is al vaker niet gebeurd", zegt Saris. "Je vraagt je dan af of je nog samen verder wilt en of dat nog in het belang van Winterswijk is."

Henk-Jan Tannemaat vindt het 'enorm jammer en slecht voor Winterswijk'. Hij noemt de breuk zelfs 'compleet onnodig'. Hij staat nog steeds helemaal achter het ambitieuze coalitieakkoord en vindt het belangrijk dat dit goed uitgevoerd wordt. Tannemaat zegt dat WB zich te weinig vertegenwoordigd voelde door het college. Hij maakt er geen geheim van dat hij Wim Elferdink op dit moment geen goede wethouder vindt. "Dat kan beter. Ik vind dat we mogen zeggen dat het anders moet. Kritisch over het college zijn past bij dualisme." In de vorige raadsperiode was Tannemaat juist de hoeder, de vader van het college, die altijd als andere partijen kritiek hadden de wethouders verdedigde en er op wees dat samenhorigheid goed is voor het algemeen belang van Winterswijk. Maar WB was toen de grootste partij. Dat WB een zetel heeft verloren bij de gemeenteraadsverkiezingen is zeker een oorzaak van de andere rol die de partij nu heeft gekozen. Nu is het CDA de grootste partij en die moet de verantwoordelijkheid voor Winterswijk wel willen dragen, vindt Tannemaat. In de ogen van WB lukte dat niet in voldoende mate. Daarom heeft de partij al voorgesteld WB opnieuw een parttime-wethouder geven om de ambities beter uit te kunnen voeren. Tannemaat vindt dat CDA en WB met elkaar moeten spreken over de ontstane crisis en dat het CDA ook niet zomaar het initiatief kan nemen. WB vindt dat diegene die breekt en uit de coalitie stapt een pas op de plaats moet maken. "Als je opstapt is dat het logische gevolg. Wij zullen alles in het werk stellen om samen met de andere politieke partijen door te gaan", zegt Tannemaat.

Onderlinge gesprekken
Op zondagavond 3 februari heeft het presidium, het overleg van de fractievoorzitters met de burgemeester, over de ontstane situatie vergaderd. Afgesproken is dat de gemeenteraadsfracties met elkaar in gesprek zullen gaan. Hierbij wordt onderzocht of er op zeer korte termijn gesprekken gestart kunnen worden voor het vormen van een stabiele coalitie van twee of meer partijen. De fracties nemen hiervoor tot vrijdag 8 februari 17.00 uur de tijd. Komen ze er onderling niet uit dan zullen ze een onafhankelijk informateur vragen om met alle partijen in gesprek te gaan.