Speeltuin De Hakkelerkamp.  Foto: PR
Speeltuin De Hakkelerkamp. Foto: PR Foto:

Speeltuinen praten over fusie

WINTERSWIJK - Afgelopen maandag 28 januari vond er in het gebouw van Speeltuinvereniging Hakkelerkamp een bijzondere bijeenkomst plaats. Het bestuur van de vereniging wilde peilen of er nog voldoende draagvlak is onder de wijkbewoners voor de speeltuin. Er was vrees voor het voortbestaan. Na afloop toonde het bestuur zich licht optimistisch. "Er zijn goede ideeën geopperd die mensen nu gaan uitwerken en er heeft zich een aantal nieuwe vrijwilligers aangemeld", zegt voorzitter Nico Bouwhuis. "Ook zijn er gesprekken met De Vrees, Kindervreugd en Rozenstraat over een fusie waardoor we de toekomst positief inzien."

Door Sander Damen

Voor de bijeenkomst was Bouwhuis nog huiverig over het voortbestaan van de speeltuinvereniging. Een gebrek aan vrijwilligers, leden en inkomsten vormt nog steeds een bedreiging voor de speeltuinvereniging. Dat zelfde geldt in meer of mindere mate voor drie andere Winterswijkse speeltuinverenigingen De Vrees, Kindervreugd en Rozenstraat. Bij speeltuinvereniging 't Kreil spelen deze problemen niet. Zij zien daarom geen meerwaarde in een fusie. Bij een eventuele fusie van de vier verenigingen komt er een overkoepelend bestuur dat de huidige besturen moet ontlasten zodat deze zich volledig kunnen richten op de meer praktische zaken rondom hun eigen speeltuin. Inmiddels zijn er meerdere gesprekken geweest tussen de betrokken speeltuinverenigingen en de gemeenten. Zij worden daarbij ondersteund door de NUSO, de landelijke belangenorganisatie voor speeltuinen, en adviesbureau Spectrum dat namens de provincie Gelderland speeltuinverenigingen ondersteunt. De gesprekken verlopen voorspoedig, vertelt Ria Bussink, die als lid van het sociaal team van De Post betrokken is bij de gesprekken. "Er is al een aantal gesprekken geweest en wij zijn nu in een fase dat we profielschetsen gaan maken voor de bestuursleden", zegt ze.
Een van die bestuursleden zal zich bezig gaan houden met het vinden van financiële middelen voor de nieuwe vereniging, want nieuwe inkomsten zijn van levensbelang voor het voortbestaan van de verenigingen. "Het is best lastig de weg naar subsidies en fondsen te vinden," zegt Bussink. "Als we iemand kunnen vinden die daar al kennis van heeft, zou dat heel mooi zijn."
Voorzitter Bouwhuis van Hakkelerkamp is in ieder geval positiever gestemd na de bijeenkomst van maandag: "Er zijn nieuwe vrijwilligers en er is nieuwe energie bij het bestuur," zegt hij. "We hopen dat de fusie nog voor de zomervakantie is afgerond." Met de fusie zullen nog niet alle problemen van de speeltuinverenigingen opgelost zijn.