Proef slim verwijderen medicijnresten uit afvalwater gestart

WINTERSWIJK - Donderdag 24 januari vond in Winterswijk de officiële start plaats van een proef om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen. De proef wordt gehouden bij het streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.

Verantwoordelijk heemraad Antoinet van Helvoirt van Water Natuurlijk Rijn en IJssel is blij met dit experiment. "Medicijnresten in afvalwater zijn een groeiend probleem in ons land. De huidige rioolwaterzuiveringen verwijderen niet alle resten van deze middelen, zodat die uiteindelijk in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen. Daar leveren ze problemen op voor vissen en andere waterdiertjes en bij de bereiding van ons drinkwater. In deze proef hopen we medicijnresten, maar ook röntgenvloeistoffen en bacteriën, effectief uit het afvalwater van het streekziekenhuis te verwijderen. Dit gebeurt met behulp van betaalbare technieken op basis van ozon en UV." Gedurende de proef, staat de installatie in een container voor de deur van het ziekenhuis. Dit experiment is onderdeel van een landelijk proefproject.
Medicijnresten komen voornamelijk in het afvalwater terecht doordat het lichaam deze stoffen uitscheidt in urine en ontlasting. Ook zijn er helaas nog steeds mensen die overtollige medicijnen door de wc spoelen in plaats van deze in te leveren bij een apotheek.

Werken aan oplossingen

Medicijnen zijn biologisch actieve stoffen die al in lage concentraties schadelijke effecten kunnen veroorzaken in het milieu. Daar komt bij dat het medicijngebruik in Nederland nog steeds toeneemt en daarmee ook de milieuverontreiniging door deze stoffen. Antidepressiva bijvoorbeeld kunnen gedragsveranderingen veroorzaken bij vissen. Antoinet van Helvoirt: "Dit probleem was al jarenlang bekend en we zijn blij dat we nu eindelijk aan oplossingen kunnen gaan werken."