Geen ruimte meer om koers voor cultuurkwartier te veranderen

Over half jaar opnieuw ja-nee-keuze

WINTERSWIJK - In de raadsvergadering van 31 januari moest wethouder Wim Aalderink een aantal keren herhalen dat de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie voor het cultuurkwartier het uitgangspunt zijn voor de ontwikkelfase, waarin de hoofdlijnen verder worden uitgewerkt. Dat betekent dat muziekschool en bibliotheek verhuizen naar het Weurden en dat het huidige gebouw van Boogie Woogie zal worden gesloopt. Ook werd opnieuw duidelijk dat er in het cultuurkwartier geen ruimte is om schouwburg de Storm nog een plek te geven. Van de 20 aanwezige raadsleden ging alleen Peter Voogt (GroenLinks) hier niet mee akkoord.

Door Bernhard Harfsterkamp

Zaal voor 600 mensen niet te realiseren in cultuurkwartier
Hoewel wethouder Aalderink in de commissievergadering al duidelijk had gezegd dat het niet zinvol was om de Storm onderdeel te laten worden van het cultuurkwartier, bevestigde de directeur van de schouwburg, Ineke van Empel, tijdens het inspreken dat dit onhaalbaar is. Zij sprak over een investering van vijftien tot twintig miljoen voor een nieuwe schouwburgzaal die geschikt is voor zo'n 600 zitplaatsen. "Wij zijn een regionale voorziening en een zaal van 600 plaatsen is een must om grote namen te kunnen trekken", zei van Empel. De schouwburg trekt met ongeveer 300 activiteiten per jaar zo'n 68.000 bezoekers. Daarvoor zijn nu 200 parkeerplaatsen beschikbaar. In het cultuurkwartier zullen die veel moeilijker te realiseren zijn. Van Empel draagt het plan voor het cultuurkwartier een warm hart toe, maar de Storm wil blijven waar die nu ziet.

Niet op rijdende trein springen
De woordvoerders van de verschillende fracties hadden opnieuw veel vragen over onderdelen van het plan voor het cultuurkwartier. Peter Voogt (GroenLinks) noemde het cultuurkwartier zonder meer een verbetering, maar hij had nog geen informatie genoeg om al "ja" te kunnen zeggen. Hij vond de keuze voor de sloop van het pand van Boogie Woogie niet voldoende onderbouwd en zag ook nog wel andere scenario's, die uitgewerkt hadden kunnen worden. Elvira Schepers (PvdA) wilde bij het vervolg wel ruimte om te kunnen bijsturen over onderwerpen als de financiën, het betrekken van burgers en parkeren. "We willen niet op een rijdende trein springen die niet meer gestopt kan worden." Voor Henk-Jan Tannemaat (Winterswijks Belang) was er geen twijfel. "Wij zijn gecharmeerd van de haalbaarheidsstudie en hebben vertrouwen in de uitwerking." Hij verbaasde zich over de partijen die al in de voorbereidingsfase allerlei barrières willen opwerpen.

Details nog mogelijk bij te sturen
Wethouder Wim Aalderink reageerde dat er alleen "ja" of "nee" tegen de haalbaarheidsstudie gezegd kon worden. Daarna begint de ontwikkelfase, waarin de grote lijnen gedetailleerder worden uitgewerkt. Over een half jaar zal dat op nieuw tot een ja-nee-keuze in de gemeenteraad leiden. De wethouder stelde de gemeenteraadsleden echter ook gerust. In het vervolg is zeker nog te praten over welke bewoners en organisaties betrokken moeten worden of over het parkeren. "We kunnen nog wel praten over details, maar er kan niet meer geschoven worden wat betreft de grote onderdelen. Mijn overtuiging is dat alles goed gaat komen." Ook voor de invulling van de Meddosestraat, als de bioscoop terecht zal komen in het cultuurkwartier. Daarover bestaat nog geen zekerheid. Dat op één na alle raadsleden instemden met de haalbaarheidsstudie wijst op voldoende vertrouwen in een uitwerking, waarbij zij nog enigszins kunnen bijsturen.