Herder Roelof Kuipers van de Landschapskudde Oost Achterhoek neemt de cheque in ontvangst van Gerard Scholten. Foto: PR
Herder Roelof Kuipers van de Landschapskudde Oost Achterhoek neemt de cheque in ontvangst van Gerard Scholten. Foto: PR

Cheque voor Landschapskudde Oost Achterhoek

Bijna 900 euro opbrengst van kerstmarkt

WINTERSWIJK - Afgelopen week overhandigde Gerard Scholten een cheque ter waarde van 892,50 euro aan de Landschapskudde Oost Achterhoek. Het bedrag is tijdens de jaarlijkse kerstmarkt bijeengebracht door de verkoop van schapenvellen en schenkingen van medewerkers en oud-medewerkers van Pentair.

Namens de Stichting Landschapskudde Oost Achterhoek neemt herder Roelof Kuipers de cheque in ontvangst. Roelof vertelt: "Op dit moment hebben wij een kudde van zo'n 600-700 moederdieren. In de lammertijd komen daar nog eens zo'n 300 lammetjes bij. Over het algemeen splitsen we de kudde op in twee groepen, zodat de kuddes gelijktijdig in de gemeentes Winterswijk en Oost Gelre kunnen grazen. Ik ben een particuliere herder, dus dat betekent dat ik actief rond moet om mijn geld te verdienen. Daarom organiseren we jaarlijks een groot evenement waarbij we geld proberen in te zamelen voor de kudde. Daarnaast organiseren we ook activiteiten voor onze donateurs. Wij vonden het leuk dat wij bij Pentair op de kerstmarkt mochten staan. Wij hadden een aantal schapen meegenomen en natuurlijk onze mascotte: geitensik Jelle. We hebben veel positieve reacties gekregen van de medewerkers, zeker toen we met Jelle rond gingen lopen op de kerstmarkt."

Nieuwe huisvesting kudde
Voorzitter Bart Jan Krouwel van de Stichting Landschapskudde Oost Achterhoek die zich inzet om de kudde te behouden, geeft aan dat zij geld inzamelen voor een schaapskooi voor de kudde van herder Roelof. "Wij zijn erg blij met de donatie die we van Pentair hebben ontvangen. Op dit moment laat de huisvesting van de schaapskudde erg te wensen over. Wat wij graag zouden willen is een soort van belevenisboerderij, waarbij ook ruimte is voor evenementen en educatie. Daarbij willen wij graag de samenwerking zoeken met verschillende partijen zodat het ook toeristisch gezien een trekpleister wordt. Het geld dat wij opgehaald hebben tijdens de kerstmarkt van Pentair gaat in de pot die we hiervoor gereserveerd hebben. Momenteel zijn wij druk bezig met het uitwerken van onze plannen.
Wij hopen dat er in de loop van dit jaar duidelijkheid komt of dit allemaal door kan gaan", aldus Bart Jan Krouwel.

Kudde ook als toeristische trekpleister

Betere leefomgeving
Sinds een aantal jaren kunnen medewerkers en oud-medewerkers tijdens de kerstmarkt een deel van de waarde van hun kerstpakket schenken aan een goed doel. Gerard Scholten: "Als internationaal bedrijf vinden wij het belangrijk om wat terug te doen voor de omgeving waarin wij werken.Vandaar dat wij al een aantal jaren een kerstmarkt organiseren waarbij medewerkers en oud-medewerkers hun eigen kerstpakket samen kunnen stellen door inkopen te doen bij lokale ondernemers. Daarnaast nodigen wij ook altijd een lokaal of regionaal goed doel uit.
Dit jaar hebben wij gekozen voor de Landschapskudde Oost Achterhoek. Het duurzaam beheren van parken door middel van deze kudde draagt bij aan een betere leefomgeving, daarnaast organiseert de stichting diverse evenementen waarbij ook aandacht is voor educatie. Daarbij is het ook nog eens een mooi schouwspel als de kudde zich verplaatst van de ene plek naar de andere plek. Niet alleen voor inwoners van de Oost Achterhoek, maar ook voor toeristen. Het sponsoren van een doel als de Landschapskudde Oost Achterhoek sluit goed aan bij onze doelstellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid."