Noodoproep voor speeltuin Hakkelerkamp. Foto: PR Hakkelerkamp
Noodoproep voor speeltuin Hakkelerkamp. Foto: PR Hakkelerkamp Foto:

Bestuur Speeltuinvereniging
Hakkelerkamp bang om toekomst

WINTERSWIJJK - Er was een tijd dat de Winterswijkse speeltuinvereniging Hakkelerkamp honderdvijfentwintig leden had. Dat er voldoende vrijwilligers waren om de vele goedbezochte activiteiten te begeleiden. Dat er geen zorgen over de toekomst waren. Die zorgen zijn er nu wel, vertelt de voorzitter van de speeltuinvereniging Nico Bouwhuis. "Alles loopt terug en als het zo door gaat, gaat de speeltuin onherroepelijk dicht."

Door Sander Damen

Zover wil het bestuur het echter absoluut niet laten komen. Samen met de gemeente Winterswijk en met begeleiding van het adviesbureau Spectrum dat in samenwerking met de provincie Gelderland adviezen geeft op het gebied van leefbaarheid wordt gepoogd de buurt weer bij de speeltuin te betrekken.

Bijeenkomst
Om die reden is maandag de 28 januari een bijeenkomst gepland in het gebouw van de vereniging aan de Beuzenes. Het doel van de bijeenkomst is te weten komen wat de buurt met de speeltuin wil. "Samen met Spectrum hebben we een flyer opgesteld en vijfhonderd keer laten drukken," vertelt Bouwhuis. "Die flyer hebben we als bestuur huis-aan-huis verspreid in de wijk. Veel mensen reageerden echt geschokt 'De speeltuin gaat toch niet dicht?'"
Ondanks deze in de basis positieve reacties, is Bouwhuis niet zeker van zijn zaak: "We hebben behoefte aan meer vrijwilligers en meer leden. Binnenkort moeten we weer 500, euro besteden aan onderhoud. Gewoon kleine dingetjes, maar wel nodig. En op termijn moeten er speeltoestellen vervangen worden. Met de inkomsten van de vijftig leden die we nu hebben, kunnen we dat niet betalen. Daarom vragen we nu aan de buurt wat ze met de speeltuin willen."

Geen toekomst
Het bestuur hoopt op een grotere betrokkenheid van de buurt en dientengevolge meer leden en vrijwilligers. "Het wordt spannend of dat gaat lukken, maar we zullen het zien", zegt hij. Veel meer mogelijkheden ziet hij niet: "We praten ook wel over fuseren met andere speeltuinverenigingen, want wij zijn niet die enige speeltuin bij wie dit speelt. Ook kijken we naar andere invullingen voor het gebouw. Bijvoorbeeld als ontmoetingsplek voor jongeren of ouderen. We krijgen ook hulp van de WUH bij het vinden van nieuwe vrijwilligers, onder meer voor tuinonderhoud maar het belangrijkst is de buurt weer warm te krijgen voor de speeltuinvereniging. Daar willen en gaan we alles voor doen, maar als er niks verandert, heeft onze speeltuin geen toekomst."

Bij het drukken van deze krant was de uitkomst van de bijeenkomst met de buurt nog niet bekend.