Marcel Teunissen links en Henk ten Dolle rechts op de foto. Foto: Clemens Bielen
Marcel Teunissen links en Henk ten Dolle rechts op de foto. Foto: Clemens Bielen Foto:

3D-Café krijgt nieuwe dimensie

Robotica en 'Internet of Things'

WINTERSWIJK - Het 3D-café is nu precies twee jaar geleden begonnen. Henk ten Dolle organiseerde in 2013 al een dag over het 3D printen samen met het Achterhoeks Centrum voor Technologie. Hij wordt door Marcel Teunissen de 'Koning van het 3D-printen' genoemd. Teunissen, aanjager economie voor de gemeente Winterswijk, en liefhebber van techniek ('als er maar een stekker aan zit') nam samen met Ten Dolle het initiatief om het 3D-Café te openen. Een maandelijks ontmoetingspunt voor 3D-liefhebbers. Een spreker zorgt voor de professionele inhoud en gastheer ten Dolle heeft een hapje en een drankje klaar staan. Ook ondernemerskringen en opleidingen over de grens behoren tot de vaste kern van dit project. De succesformule wordt uitgebreid met twee nieuwe onderwerpen uit de 'Smarttechnologie': Robotica en 'Internet of Things'.

Door onze verslaggever

Verborgen parels van de Achterhoek, noemt Marcel Teunissen ze: bedrijven, die toonaangevend zijn in hun branche, soms zelfs wereldmarktleider, maar niet zo bekend in hun eigen omgeving. Als aanjager van de economie voor de gemeente Winterswijk, ziet Teunissen het als een uitdaging om ondernemers, bedrijven, het onderwijs en belangstellenden bij elkaar te brengen om de Smartindustrie te bevorderen. Laten zien wat mogelijk is. "Promotor of doorgeefluik is niet het goede woord; ik zou liever zeggen: fungeren als verbinder", zegt Teunissen.

Innovatie
Henk ten Dolle: "Aanvankelijk werd 3D-printen vooral gebruikt voor het maken van prototypes, maar binnen nu en 7 jaar wordt 30 procent van de auto-onderdelen geprint. Eén van de voordelen van printen is, dat je dingen kunt ontwerpen en maken, die je vroeger niet kon maken. Minder gewicht doordat je onderdelen hol kunt maken met dezelfde sterkte; van groot belang voor de vliegtuigindustrie. En je kunt bijzondere contouren maken, die met frezen, slijpen en boren niet mogelijk zijn."
"Je kunt nooit de bocht om boren, dat is met een boor heel lastig", vult Teunissen aan. Maar naast het kennismaken met de innovaties, gaf het 3D-Café via sprekers ook aandacht aan het businessmodel, contacten met het onderwijs en toepassingen in diverse branches. Zoals uit de misschien onverwachte hoek van de kunst. Drie weken geleden startte de tweede succesvolle cursus "Zelfbouw 3D-printer", waarin de jeugd bijzondere aandacht krijgt.

Prullenbakken legen
Het 3D-Café ontleent zijn naam aan het 3D-printen, maar gaat gesterkt door het succes nog andere wegen bewandelen. Teunissen: "De opzet die we gebruikt hebben, sluit aan. We gaan dat kopiëren naar nieuwe gebieden binnen de smartindustrie: de robotica en 'Internet of Things (IOT)." IOT is misschien het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Teunissen: "Op dit moment is een pilot aan de gang waarbij twee Winterswijkse bedrijven samenwerken. De firma Grijsen maakt prullenbakken, die af en toe geleegd moeten worden. Het zou natuurlijk bij het maken van een route prettig zijn om te weten of een prullenbak vol is.

Werkgelegen-heid bevorderen, gebrek aan 'handjes' oplossen

LoRatec B.V. maakt gebruik van een radiotechniek om op energiezuinige wijze, signalen over een grote afstand naar een server te sturen en omgekeerd. Hierbij valt te denken aan het schakelen van apparatuur op afstand, doorgeven van temperatuur, druk en andere signalen of het bepalen van een locatie. Met eenvoudige batterijen kan een 'node' ('knoopcel') in het netwerk met gemak 10 jaar meegaan. Deze cel geeft in ons geval aan of de prullenbak vol is.
Vele andere toepassingen van de LoRa techniek zijn of komen in gebruik binnen diverse disciplines. Er zijn ruime mogelijkheden binnen de industrie en de gezondheidszorg. Het 3D-Café gaat weer zorgen voor kennismaking, bewustwording, inspiratie, kennisoverdracht voor deze innoverende technologieën."
Op de vraag aan Teunissen of IOT niet de doodsteek voor de werkgelegenheid is, is zijn antwoord duidelijk: "Ik zie het probleem meer omgekeerd: hoe kunnen we de moderne technologieën gaan gebruiken om het tekort aan mensen op te lossen. Door slimmer en efficiënter te gaan werken. De concurrentiepositie staat op het spel. Wij moeten opboksen tegen de lage lonen landen en onze zogenaamde technische voorsprong zien te behouden. Dat is de uitdaging op termijn."

PLA-draad voor dit fantasie-slot bestaat voor het grootste deel uit mais en is geheel biologisch afbreekbaar. Foto: Clemens Bielen