De gymzaal staat achter de Emmaschool. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De gymzaal staat achter de Emmaschool. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Oranjevereniging neemt gymzaal bij Emmaschool over

Activiteiten vanuit zaal belangrijk voor leefbaarheid Henxel

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Vorig jaar gaf de Accent scholengroep, waarvan de Emmaschool in Henxel onderdeel is, aan afstand te willen doen van de gymzaal naast de school en deze over te willen dragen aan de gemeente. Intussen waren al wel de gesprekken gestart tussen Accent, de gemeente en de Christelijke Oranjevereniging (COV) Henxel over de overname van de zaal door deze vereniging. De COV maakt al vele jaren voor allerlei activiteiten gebruik van de gymzaal en wil dat graag voortzetten. Ze bevorderen immers de leefbaarheid in Huppel en Henxel. De COV is daarom bereid de exploitatie van het gebouw over te nemen. Burgemeester en Wethouders en Accent hebben besloten hiervoor elk eenmalig een bedrag van 25.000 euro ter beschikking te stellen.

Accent wilde om financiƫle redenen af van gymzaal
De ondergrond van de gymzaal is eigendom van de gemeente. De Accent scholengroep was verantwoordelijk voor de exploitatie en het binnenonderhoud. Omdat er jaarlijks een tekort is wilde Accent af van het gebouw, ook omdat het maar beperkt werd gebruikt door de Emmaschool. De klokurenvergoeding voor de gymlessen en de opbrengsten uit het gebruik van de COV en andere verenigingen waren niet voldoende om alle kosten te dekken. De gemeente was verantwoordelijk voor het buitenonderhoud van de zaal.
De Christelijke Oranjevereniging is bereid om de exploitatie en het onderhoud op zich te nemen, maar wilde dat alleen doen als er een 'bruidschat' kwam als bijdrage in het toekomstige onderhoud. Als de gemeente het gebouw had geaccepteerd was die verantwoordelijk geworden voor alle jaarlijkse kosten. Er had dan ook een keuze gemaakt kunnen worden voor sloop, de gymzaal is 40 jaar oud, maar dan had de Emmaschool voor de gymlessen naar het Pelkpark gemoeten. Financieel voordeel van de overname is dat gemeente en Accent geen jaarlijkse lasten meer hebben. Ook zou sloop de gemeente geld hebben gekost.

Oranjevereniging richt stichting op voor beheer
Sloop zou er ook toe hebben geleid dat de gymzaal niet meer gebruikt zou kunnen worden voor de activiteiten van de Oranjevereniging. Hierdoor was de zaal juist uitgegroeid tot een soort van gemeenschapshuis voor de buurtschap Henxel. Dit kan door de overdracht aan de COV nu zelfs uitgebouwd worden. Ook zullen de jaarlijkse onderhoudskosten lager uitvallen, omdat de leden van de vereniging een deel van dat onderhoud zelf op zich zullen nemen.


Lees verder op pagina 5