De handen vrij om meer te kunnen doen voor het centrum. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De handen vrij om meer te kunnen doen voor het centrum. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Tannemaat stopt als voorzitter van ABH-City

Alle aandacht als politicus richten op het winkelcentrum

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Begin april stopt Henk-Jan Tannemaat als voorzitter van de ABH-Cityvereniging, de organisatie voor de detailhandel in Winterswijk. Hij is ongeveer acht jaar voorzitter geweest. Hij stopt, omdat hij de handen vrij wil hebben om vanuit de politiek meer te kunnen doen voor het centrum. Voor Tannemaat is het verbeteren en moderniseren van het winkelcentrum een van de belangrijkste opgaven voor de komende jaren, waar hij al zijn aandacht als fractievoorzitter van Winterswijks Belang op wil richten.

Dubbele pet zat niet in de weg
Het was niet zo dat Tannemaat in de gemeenteraad nooit mee praatte over zaken die het winkelcentrum betroffen. "Maar dat deed ik wel met enige terughoudendheid", zegt hij. Niet omdat hij vond dat je als vertegenwoordiger van een belangenorganisatie er niets over in de raad mag zeggen. Tannemaat kent de verwijten van de dubbele pet. "Mij heeft die nooit in de weg gezeten. Ik sprak niet uit persoonlijk belang, maar vanuit het algemeen belang." Tannemaat bezit wel een winkel met bovenwoning, die hij verhuurt, maar daar maakt hij geen geheim van. De terughoudendheid werd veroorzaakt omdat hij al in constructieve overleggen met wethouder Ilse Saris, die verantwoordelijk is voor het winkelcentrum, ambtenaren en andere vertegenwoordigers van de middenstand allerlei zaken had besproken. "Dan moet je niet een paar weken later in een politieke vergadering beginnen over dezelfde onderwerpen."

De snelheid er in houden
Een enkele keer deed hij dat toch, zoals in oktober bij de behandeling van de begroting. "Zo af en toe moest ik vuur spuwen." Hij toonde zich toen ontevreden over de snelheid waarmee Burgemeester en wethouders bezig zijn met de revitalisatie van het centrum. Voor zijn gevoel zat er al enkele jaren geen schot in en daarover uitte hij zijn teleurstelling. Nu hij stopt als voorzitter van de ABH-City zal hij er vaker boven op zitten om de snelheid er in te houden. "Wij doen het goed met het centrum. Op drukke zaterdagen lopen hier 50.000 mensen. Dat is evenveel als in Enschede. Na het streekziekenhuis werken hier de meeste mensen in Winterswijk. Maar om onze goede positie te behouden moet er wel wat veranderen. De huidige inrichting is al van 20 jaar geleden." Tannemaat wil graag dat de Markt niet meer gebruikt zal worden voor parkeren en dat de horeca er nog meer ruimte krijgt. De plannen voor een cultuurkwartier in het Weurden vindt hij een belangrijke ontwikkeling.

'Stop met koopavond op vrijdag en verleng zaterdag'
Tannemaat vindt dat het winkelcentrum bovendien met kleine dingen aantrekkelijker gemaakt kan worden. Hij noemt openbare toiletten, fonteintjes tussen de stenen op de Markt en bewaakte fietsenstallingen, waar meteen de elektrische fiets kan worden opgeladen. Hij vindt dat de Torenstraat op marktdagen niet meer vol moet staan met auto's en dat de Markt zodanig ingericht moet worden dat de tent van het Volksfeest er alle ruimte heeft. "Ik zal geen genoegen meer nemen met een "we zijn er mee bezig"." Als het niet snel genoeg gaat, zal Tannemaat desnoods zelf met initiatiefvoorstellen komen. Hij heeft nog wel een tip voor zijn opvolger bij de ABH-City, al wil hij die niet voor de voeten lopen. "Verleng de zaterdagmiddagmarkt tot zes uur en houdt op zaterdag de winkels langer open. Misschien kan op dat tijdstip de horeca nog iets extra's doen, zodat de middag naadloos overgaat in de avond. Stop met de koopavond op vrijdag en verleng de zaterdag. Overleg dat met alle partijen." Meer koopzondagen vindt hij nog steeds niet nodig, omdat dan de kans groot is dat niet alle winkeliers meer meedoen. Winkels die dicht zijn maken een centrum onaantrekkelijk. Maar Tannemaat kan zich wel voorstellen, dat zijn opvolger eens peilt of meer koopzondagen in de vakantieperiode zinvol zijn.