Koersdocument duurzaamheid mogelijk van de agenda gehaald

Koersdocument duurzaamheid
mogelijk van de agenda gehaald

WINTERSWIJK - Ongeduld en ontevredenheid overheerste opnieuw bij een groot deel van de raadsfracties over de aanpak van de duurzaamheidsopgaven. Aan het vorige maand door wethouder Wim Elferdink gepresenteerde koersdocument duurzaamheid 2030 en het daarbij horende uitvoeringsprogramma werden weinig waarderende woorden gewijd. Na een korte schorsing, waarin Burgemeester en wethouders over de gegeven kritiek spraken, stelde de wethouder voor om beide stukken niet te behandelen tijdens de komende raadsvergadering. Elferdink wil eerst een werksessie organiseren van raad en college van B en W om de inhoud concreter te maken.

Door Bernhard Harfsterkamp

GroenLinks en het CDA waren in de commissievergadering van 24 januari nog wel positief over de plannen van het college. Voor GroenLinks heeft duurzaamheid een hoge prioriteit, waarbij er voldoende aandacht moet zijn voor de betaalbaarheid van duurzaamheidsmaatregelen voor minder draagkrachtigen. Vanuit die optiek toonde Peter Voogt zich gematigd positief. "We begrijpen dat er nog veel uitgewerkt moet worden. Als we het opbouwend zeggen: een goed begin is het halve werk, maar er moet wel meer worden gedaan." Zo miste Voogt het onderwerp mobiliteit en wil hij dat de gemeente meer zelf het initiatief en de regie moet nemen. Wim Wassink (CDA) was het voornamelijk eens met de inhoud. "We missen bij het uitvoeringsprogramma wel een schema met een concrete planning, dat we kunnen gebruiken als controlemiddel."

'Als raad zelf een stuk schrijven'
De andere fracties waren kritischer. Ze wezen op de vele fouten en op de verwachtingen, die niet waren waargemaakt. Ook hadden ze het gevoel dat er nog steeds niets is gedaan, waardoor kostbare tijd is verloren gegaan. Ubel Zuiderveld (PvdA) begreep zelfs niets van het koersdocument. "Wat moeten we hiermee?" Zijn bange voorgevoelens waren al bevestigd bij de presentatie in december door de wethouder. "We zijn met het duurzaamheidsbeleid ambitieus begonnen, maar het gaat als een nachtkaars uit. Het is een uitermate slappe en halfslachtige uitwerking." Zuiderveld noemde het een slap aftreksel van de energievisie, die in juni 2017 was vastgesteld. "We kunnen dit beter van tafel halen en als raad een eigen stuk schrijven. Dit raakt kant nog wal." Ruth van der Meulen (Winterswijks Belang) kondigde een kritische betoog aan voor in de gemeenteraadsvergadering. In de commissie stelde ze alleen kritische vragen, die illustreerden dat ook WB ontevreden is.

Niet het werk van de wethouder overnemen
Het lijkt er niet op dat Van der Meulen haar betoog in de raad kan houden. Wethouder Elferdink wil immers dat B en W dinsdag besluit het onderwerp van de agenda te halen "om daarna met een beter stuk te kunnen komen". Hij wees er eerst nog wel op dat er al veel in gang is gezet en "dat we op de goede weg zijn". Hij wees op de energietafel, het adviesorgaan van vertegenwoordigers uit de samenleving, die ook enthousiast was. "Jammer dat u het onvoldoende vindt." CDA, D66, PvdA en GroenLinks noemden het een verstandige keuze om de nota's van tafel te halen, maar willen wel dat een werksessie met de gemeenteraad snel moet worden georganiseerd. Henk-Jan Tannemaat (WB) was het niet eens met de wethouder. "WB wil niet het werk van de wethouder doen. Wij zijn controlerend en kaderstellend." Hij wil dat de wethouder zelf voor een beter voorstel zorgt. Tineke van der Linden (VVD) sloot zich hier bij aan. VVD en WB hebben geen meerderheid in de gemeenteraad, zodat het op dit moment waarschijnlijk is dat er een werkbijeenkomst van raad en college komt. De voorzitter van de commissie, Erwin te Selle, wilde echter geen eenduidige eindconclusie trekken. "Dit lijkt me een zaak voor het presidium." Dit overleg van de fractievoorzitters en de burgemeester zal bepalen hoe de duurzaamheidsnota's verder zullen worden behandeld.