Van links naar rechts: Karel, Lesley, Joost, Marjolein en Marjolein. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Karel, Lesley, Joost, Marjolein en Marjolein. Foto: Verona Westera Foto:

Biowinkel4you.nl voor eerlijke producten

Fijne werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Wie de Biowinkel4you.nl aan het Weurden 6 binnenkomt wordt hartelijk ontvangen. Men kan er onder andere terecht voor groente, fruit, vlees, zuivel en brood, maar dan wel alleen eerlijke, biologische en biologisch-dynamische producten. De winkel heeft een natuurlijke uitstraling en er staan een aantal tafeltjes waar vanaf zaterdag koffie gedronken kan worden met gebak.

Hij was net 40 geworden en was klaar met wat hij deed. Joost schrijver stapte uit het HR-bedrijf pakte zijn fiets en zijn tentje en fietste naar Frankrijk. Onderweg bedacht hij wat hij wel met zijn leven wilde doen. Het resultaat van deze zoektocht was Appel4you.nl. Een bedrijf in biologisch fruit, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek vinden. Een logische stap was toen de Biowinkel4you.nl, die inmiddels meer dan een jaar open is.

Het bedrijf is dus ontstaan vanuit een ideologie. "Ik had een broertje met een beperking", legt Schrijver uit. "Ik vond het belangrijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke baan te bieden, ook gericht op de toekomst. De producten die wij verkopen zijn ook eerlijke producten. Net zo eerlijk als de mensen die hier werken", lacht de idealist. Als mijn broertje je aardig vond kreeg je een kus, als hij je niet aardig vond een schop", legt Schrijver uit. "Gewoon eerlijk."

Prijzen laag
Het fruit en de groenten komen van biologisch en biologisch-dynamische telers. "Voordat ik startte heb ik dat allemaal uitgezocht. We bestellen de producten meteen bij de teler, zodat de prijzen laag zijn", legt de ondernemer uit. "En er zit een verhaal bij alle producten. Zo is bijvoorbeeld de cacao die verwerkt is in onze chocolade op een eerlijke, milieuvriendelijke manier verkregen en getransporteerd per zeilboot. En daar hebben we allemaal over nagedacht, zodat we goede, eerlijke en duurzaam verkregen producten kunnen leveren, maar wel heel betaalbaar."

Appel4you.nl levert bijvoorbeeld fruit aan bedrijven. "We verpakken alles hier vers", legt Schrijver uit. "Ook daarbij is eerst goed nagedacht. De verpakkingen zijn vrijwel allemaal biologisch afbreekbaar."

Driekant
De Winterswijkse winkel werkt onder andere samen met bakkerij Driekant uit Zutphen. Voor zuivelproducten is er een samenwerking met de Vijfsprong. "Ook deze bedrijven werken volgens dezelfde principes; biologische en biologisch-dynamische producten en daarnaast bieden ze een werkplek aan mensen met een beperking."

Via de site www.Biowinkel4you.nl kunnen ook de bestellingen gedaan worden. De boodschappen worden dan klaargelegd in de winkel, of kunnen op vrijdag aan huis bezorgd worden.