Burgemeester Joris Bengevoord vertelt het verhaal Een huis voor Harry. Foto: Verona Westera
Burgemeester Joris Bengevoord vertelt het verhaal Een huis voor Harry. Foto: Verona Westera Foto:

Burgemeester leest 'Een huis voor Harry' voor

Bengevoord geeft aftrap Nationale Voorleesdagen

WINTERSWIJK - Applaus kreeg burgemeester Joris Bengevoord woensdagochtend na het voorlezen van het boek Een huis voor Harry. Kinderen uit groep 1 en 2 van basisschool 't Waliën hadden de sneeuw getrotseerd om bij boekhandel Kramer te komen luisteren naar het verhaal over de kat Harry, die op een dag verdwaald raakt en de hulp van vrienden inroept om weer thuis te komen. De burgemeester gaf met dit verhaal de aftrap voor de Nationale Voorleesdagen die tot 2 februari duren.

Door Verona Westera

"Ik heb vooraf wel geoefend en het boek afgelopen weekend thuis even voorgelezen", liet de burgemeester vooraf weten. De kinderen genoten van een lekker broodje en luisterden geboeid naar het verhaal. "Harry gaat naar links. Wat is link? Iedereen naar links wijzen", stelt de burgemeester voor. En alle vingertjes gaan naar links. Op de vraag wie er thuis ook een poes heeft gaan er flink wat vingers omhoog. Geen van de poezen heet echter Harry, zoals de kat uit het boek. "Mijn mama heet wel Harry", klinkt een klein kinderstemmetje. Of het meisje ook daadwerkelijk haar moeder bedoelde, of juist haar vader bleef onduidelijk.

Als de burgemeester het boek uit heeft blijkt dat er tijd is om het verhaal nog eens te lezen. "Kinderen kunnen wel honderd keer hetzelfde verhaal horen", aldus Veronie Snijder-Kramer van boekhandel Kramer. Bengevoord begint gewoon weer van voren af aan. Maar nu blijken de kinderen toch andere dingen op de plaatjes op te merken. "kijk een brandblusser", wijst een jongetje vooraan. Ook in de tweede versie van het verhaal weet de burgemeester de kinderen te boeien. "Hij doet het ook zo leuk", vindt Veronie.

Als bedankje ontving de burgemeester een 'grote mensen boek'; zonder plaatjes.

Ook op ander scholen was er aandacht voor de Nationale Voorleesdagen.

De Nationale voorleesdagen zijn bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Meer informatie over de Nationale Voorleesdagen en voorleestips zijn te vinden op de website: https://www.nationalevoorleesdagen.nl.


Oranjevereniging richt stichting op voor beheer gymzaal

Gebouw Marijke is weer terug

Vervolg voorpagina

HENXEL - Christelijke Oranjevereniging neemt de de exploitatie van de gymzaal bij de Emmaschool over. Burgemeester en Wethouders en Accent hebben besloten hiervoor elk eenmalig een bedrag van 25.000 euro ter beschikking te stellen.

COV verwacht dat de onderhoudskosten lager uit vallen omdat de leden zelf een deel van het onderhoud voor hun rekening nemen. De COV verwacht bovendien dat er meer huuropbrengsten kunnen komen, omdat naast de andere verenigingen die het gebouw zullen blijven gebruiken er ook andere organisaties een plek zullen kunnen vinden.
Het eenmalige bedrag van 50.000 euro zal mede gebruikt worden voor aanpassingen in de gymzaal. Voor het beheer van de gymzaal zal de Oranjevereniging de stichting Marijke oprichten.

Gebouw Marijke is weer terug
De naam van de stichting verwijst naar het gebouw dat bij de school heeft gestaan, voordat de gymzaal werd gebouwd en de school opnieuw werd gebouwd. De Oranjevereniging werd in 1935 opgericht door de directeur van de Emmaschool. Aanvankelijk was er in en om de school ruimte genoeg voor alle activiteiten, maar in 1958 was de school te klein en de vereniging te groot geworden. Toen werd het gebouw Marijke gebouwd, genoemd naar een van de dochters van koningin Juliana.

In 1980 werd de gymzaal het verenigingsgebouw. De betrokkenheid van de Oranjevereniging bij de Emmaschool is dan ook altijd groot geweest. Toen Accent te kennen gaf af te willen van de gymzaal is de vereniging de mogelijkheden van overname gaan onderzoeken. Dat heeft nu een positief resultaat gehad. "Een eigen buurthuis in Huppel/Henxel. Gebouw Marijke is weer terug", schrijft de vereniging in het projectplan dat voor de overname is gemaakt.

Kinderen van 't Waliën luisteren aandachtig. Foto: Verona Westera